18 maart 2011

Portugese transwet is een feit

Nadat de Portugese president Cavaco da Silva heeft  op 1 maart jl. zijn handtekening heeft gezet onder de wet, is het per 15 maart nu mogelijk om met behulp van alleen een diagnose genderidentiteitsstoornis in acht dagen je genderregistratie te wijzigen. Voorheen was men in Portugal afhankelijk van de goodwill van individuele rechters.

Eerder was deze wet teruggestuurd naar het parlement omdat de president hem weigerde te tekenen. Hij vindt de wet immoreel. Cavaco is een ultra-conservatief politicus. In geval de president weigert moet de wet opnieuw door het parlement. Dat nam de wet opnieuw aan met absolute meerderheid.

De eisen zijn nu: minimaal 18 jaar oud, Portugese nationaliteit, brief van arts en psycholoog die stelt dat je genderidentiteitsstoornis hebt. That’s all. In acht dagen moeten je gegevens dan zijn aangepast.

De enige chirurg die in Portugal geslachtsoperaties verrichtte, kan zich niet in de wet vinden en zou zijn opgestapt. Er zijn onderhandelingen gaande om hem nog even te houden tot z’n aanstaande pensioen.

 

Meer informatie hierover:

Portugal.pt (Portugees!). De wet zelf is te downloaden op dre.pt (PDF).

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com