afbeelding fight for trans rights

2 augustus 2019

Primeur: boot van Trans Pride tijdens Canal Parade

Voor het eerst vaart er dit jaar een boot mee tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam waarop alleen maar transgender mensen staan. Zes trans organisaties hebben samengewerkt om dit mogelijk te maken: Transgender Netwerk Nederland, Transketeers, TransAmsterdam, TranScreen, Trans United Nederland en Manish Cave.

Jarenlang waren trans mensen vrij onzichtbaar op de botenparade van Pride Amsterdam, maar daar komt dit jaar verandering in. Mede dankzij de Rabobank die haar plek in de botenparade ter beschikking stelt aan Trans Pride. Verschillende organisaties mochten ontwerpen insturen en dat van Trans Pride werd uitgekozen als winnaar. “Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op,” zegt Brand Berghouwer, “niet alleen voor onszelf, maar voor de hele gemeenschap.”

Het thema van de Pride dit jaar is ‘Remember the past, create the future’ waarmee de Stonewall-rellen van 50 jaar geleden in New York worden herdacht. Een jaar later, in 1970, werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden. De boot van Trans Pride die op 3 augustus als derde boot meevaart vraagt aandacht voor twintig helden van de trans beweging, onder wie helden die bij de Stonewall-rellen aanwezig waren.

“Het is belangrijk dat we samen werk maken van een trans inclusieve samenleving. Met de boot willen we deze noodzaak op een positieve manier laten zien.”

Marsha P. Johnson en Sylvia Riveira bijvoorbeeld. Zij hebben een belangrijke activistische rol gespeeld tijdens de rellen en vormen nog altijd een inspiratie voor de gemeenschap. Ook eren we helden van nu zoals Chelsea Manning, de klokkenluidster die zich sterk maakt voor trans rechten.

De hashtag #FightForTransRights laat zien dat we er nog niet zijn en dat we voor trans rechten moeten blijven strijden. Zo zit een schrikbarend aantal trans personen zonder werk thuis. Volgens het SCP hebben transgender personen drie keer vaker dan de algemene bevolking een werkloosheid- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Op straat voelen trans mensen zich twee keer zo vaak onveilig als gemiddeld en worden ze zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd.

“Het is belangrijk dat we samen werk maken van een trans inclusieve samenleving,” zegt Brand Berghouwer. “Met de boot willen we deze noodzaak op een positieve manier laten zien. Daarnaast is het voor de mensen op de boot natuurlijk ook hartstikke bijzonder om zo’n mooie dag met allemaal gelijkgestemden door te kunnen brengen.”

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com