foto van rijbewijs

6 februari 2020

Problemen rijbewijzen trans personen aangepakt

Vorige maand berichtten wij dat er problemen kunnen bestaan met de geldigheid van nieuwe rijbewijzen die zijn uitgegeven na wijziging van de vermelding van geslacht. Wij hebben nu goed nieuws. Na heel veel e-mails en telefoontjes hebben het Ministerie van Infrastructuur en Wegverkeer en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) eindelijk stappen genomen om het probleem te verhelpen.

Voor 312 mensen die buiten hun schuld een ongeldig nieuw rijbewijs hebben (sinds een wijziging van de vermelding van geslacht) is er een administratieve correctie uitgevoerd. Daarmee zijn hun rijbewijzen weer geldig en hoeven zij niets te doen.

Wat was er aan de hand?

De rijbewijzen waren ongeldig door synchronisatieproblemen bij de RDW met de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Sinds 2018 is het registratiesysteem van de RDW zodanig aangepast dat dit probleem niet meer kan voorkomen. Het registratiesysteem van RDW neemt sindsdien wijzigingen zoals nieuwe voornamen en de geslachtsaanduiding over van BRP.

Fouten voorkomen

Om fouten niettemin te voorkomen dienen gemeenten wel te controleren dat de wijziging ook daadwerkelijk in de BRP is verwerkt vòòrdat een aanvraag voor een nieuw rijbewijs wordt geregistreerd. Deze boodschap wordt via het netwerk van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) onder de aandacht van de loketmedewerkers van gemeenten gebracht. Daarvoor heeft het Ministerie van I&W een bericht opgesteld dat door de NVVB verspreid gaat worden.

Wij zijn blij dat het RDW en het Ministerie van I&W het probleem hebben aangepakt en er ook in de toekomst voor gaan zorgen dat trans personen niet zonder hun schuld een ongeldig rijbewijs hebben.

 

Afbeelding (cc) Mystic Mabel

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com