42% van de ondervraagde transgender volwassenen maakte het afgelopen jaar huiselijk geweld mee. Dat staat in een factsheet die Transgender Netwerk Nederland (TNN) lanceert op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.
“Ik wil vrouw zijn, maar het mag niet van mijn moeder. Ook word ik misbruikt door mijn vader.” Transgender personen worden veel vaker slachtoffer van huiselijk geweld dan andere bevolkingsgroepen. In de factsheet van TNN staan voor het eerst alle gegevens over huiselijk geweld tegen trans personen in één document.
De factsheet bevat gegevens van het Sociaal Cultureel Planbureau en het onderzoek ‘Overal op je hoede’ van TNN naar de veiligheid van trans personen in Nederland. Veel voorkomende vormen van huiselijk geweld zijn bespotten of kleineren (46%). Ook krijgt 17% te maken met het opdringen van seks. 15% van de respondenten is verkracht.
Huiselijk geweld wordt gepleegd door bekenden in de persoonlijke sfeer: (ex)partners, familieleden, (stief)ouders, broers, zussen, kinderen, huisgenoten of goede vrienden die vaak over de vloer komen. Het kan gaan om psychisch, fysiek of seksueel geweld. Psychisch geweld en lichtere vormen van fysiek geweld zijn pas huiselijk geweld als het structureel gebeurt.
Uit de LHBT Monitor 2018 van het Sociaal Cultureel Planbureau bleek al dat transgender jongeren onder de zestien ruim twee keer zo vaak als bij cisgender leeftijdsgenoten thuis worden geschopt of geslagen.
“Het is hoog tijd dat er aandacht komt voor geweld tegen transgender personen achter de voordeur. Van gemeentes tot politie en de hulpverlening.” Brand Berghouwer, voorzitter Transgender Netwerk Nederland
Hoewel Nederland internationaal gezien altijd voorloper was op het gebied van lhbti-rechten en –beleid, zijn we de laatste jaren hard terug aan het vallen. ILGA-Europe, onderdeel van de wereldwijde koepel voor lhbti-organisaties, brengt voor Europa jaarlijks de Rainbow Index uit, een ranglijst op basis van de actuele rechten van lhbti mensen. Vorig jaar zat Nederland met een 11e plaats voor het eerst niet meer in de top-10. Dit jaar zijn we verder gezakt naar de 12e plaats.
Naast cijfers bevat de Factsheet Huiselijk Geweld ook concrete aanbevelingen voor gemeentes, hulpverlening en de politie. Zo pleit TNN voor scholing voor huisartsen en hulpverleners in de transgenderzorg om huiselijk geweld te signaleren. Ook vindt TNN dat de politie concrete maatregelen moet nemen om de aangiftebereidheid te verhogen. En tot slot raadt TNN de crisisopvang aan om de benodigde expertise in huis te halen om transgender personen veilige opvang te bieden.