Foto van de gevel van The Stonewall Inn met allemaal kleine regenboogvlaggetjes aan de gevel.

2 juli 2016

Stonewall Inn is nationaal LHBT-monument

Stonewall Inn in New York is het eerste nationale monument voor LHBT-rechten in de Verenigde Staten. Dat verklaarde president Barack Obama vrijdag 24 juni.

Bij de Stonewall Inn, de grootste homobar in het land toen en ook een trekpleister voor veel transgender personen, vonden in 1969 rellen plaats. Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloten de bezoekers van de bar zich te verzetten. Het waren volgens bronnen vooral transgender personen (en niet zozeer homomannen) die terug vochten. Er werden 400 politieagenten ingezet en een speciale Tactical Patrol Force en in drie nachten na de eerste herhaalde de gewelddadigheden zich. Zo’n 300 mensen, waarvan het merendeel transgender personen, werd gearresteerd.

De opstand wordt beschouwd als de start van LHBT-prides en demonstraties. Precies een jaar na de Stonewall-rellen vond hier de eerste Gay Pride Parade plaats, met tussen de 5.000 en 10.000 deelnemers. Andere landen volgden, in Nederland begonnen in 1977 de roze zaterdagen. De dag dat de rellen uitbraken, 28 juni, is op veel plekken in de wereld nog steeds een herinneringsdag.

Obama wil dat de nationale monumenten het verhaal van de VS vertellen, van “de rijkdom en diversiteit en de unieke Amerikaanse geest die ons altijd bepaald heeft, en dat we gezamenlijk sterker zijn.” Zijn aankondiging was een paar dagen voor de Pride in New York. Bovendien was er nog de schaduw van de aanslag op de homobar Pulse in Orlando waar 49 mensen het leven lieten.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com