23 december 2016

Terugdringen sekseregistratie is ‘goed begin’

Transgender Netwerk Nederland (TNN) is blij dat het kabinet stappen onderneemt om de vermelding en registratie van sekse te verminderen, zoals vrijdag 23 december bekend werd gemaakt. TNN pleit samen met NNID en COC om geslachtsregistratie geheel af te schaffen. De genomen stappen zijn een goed begin.

Vanaf 1 januari 2017 zal er geen geslacht meer vermeld staan op nieuwe ov-chipkaarten, studentenpassen en stempassen. “Een goed begin”, meent Corine van Dun, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland. “Trans personen onder de 16 jaar bijvoorbeeld kunnen nog niet hun geslacht laten wijzigen op papier. Ongewild ge-out worden in de trein of op school door hun papieren en pasjes is een gruwel voor trans jongeren. Bovendien is er een groep transpersonen die zich überhaupt niet in een van de twee hokjes voelt passen.”

GESLACHTSLOOS PASPOORT

De overheid past dezelfde logica niet toe op het paspoort. “Teleurstellend”, reageert Corine van Dun. “Uiteraard was ik persoonlijk heel blij na de wijziging van mijn geslachtsregistratie met een v in mijn paspoort. Maar het is eigenlijk raar dat we er zo zwaar aan hangen. De huidige technologie biedt tal van betere manieren om iemand te identificeren. En hoe vernederend is het voor personen die niet aan de M of V in hun paspoort voldoen om na een bodyscan uit de rij te worden geplukt.”

M/V OP GEBOORTEAKTE ONWENSELIJK

TNN meent dat het verplicht M of V registreren bij de geboorte onwenselijk en onnodig is. Het levert op zijn minst gedoe op: trans personen wordt ongewild en ongevraagd een stempel opgedrongen. Daarnaast is het schrijnend voor die groep trans personen die zich überhaupt niet in het stempel man of vrouw kunnen vinden. Zij hebben al moeite genoeg om geaccepteerd te worden door hun sociale omgeving. “Het is tijd dat de overheid de realiteit erkent in haar wetten en systemen”, aldus Corine van Dun. “Afschaffing van geslachtsregistratie is slechts een bureaucratische bevrijdingsdaad, want iedereen is in principe vrij te leven naar de eigen genderidentiteit.”

VERVOLGSTAP

Transgender Netwerk Nederland roept politieke partijen op het voortouw in deze internationale discussie te nemen: Neem afschaffing van geslachtsregistratie op in het regeerakkoord!

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com