6 januari 2014

Tijdelijke patiëntenstop VUmc nu werkelijkheid

De tijdelijke patiëntenstop bij het Zorg- en Kenniscentrum voor Genderdysforie van het VUmc is nu definitief. Dat berichtte NRC Handelsblad en andere media afgelopen zaterdag. Op 18 december kondigde het VUmc al aan deze patiëntenstop te overwegen. Transgenders die zich nu dus willen aanmelden bij het genderteam van het VUmc kunnen daar nu niet meer terecht. Deze wrange situatie komt voort uit de mislukte onderhandelingen met zorgverzekeraars over het budget voor genderzorg van het VUmc. Het Amsterdamse genderteam voorziet in de zorg van 85% van de mensen die een geslachtsaanpassende behandeling nodig hebben.

OVERLEG

Het VUmc heeft nu laten weten later deze maand in overleg te gaan met het Ministerie van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars over deze kwestie. Het is afwachten of dit gesprek een oplossing biedt. Tientallen mensen zullen alleen deze maand al door de patiëntenstop getroffen worden. “Het welzijn van deze mensen is waar wij ons zorgen over maken” aldus Carolien van de Lagemaat, voorzitter van TNN.

KAMERVRAGEN

In de Tweede Kamer zijn al schriftelijke vragen gesteld door GroenLinks, SP en D66 over de situatie bij het VUmc. De politiek is hier namelijk ook aan zet. De basiszorg in Nederland is wettelijk geregeld, de genderzorg van het VUmc valt daaronder. Als 85% van de mensen die aanspraak willen maken op deze zorg wordt geweigerd dan is er geen sprake meer van basiszorg. Politiek ingrijpen is nu harder nodig dan ooit. De situatie bij het VUmc was de afgelopen jaren al eerder een politiek onderwerp. Het uitblijven van structureel ingrijpen heeft de huidige situatie namelijk laten ontstaan. TNN is daarom blij met de kamervragen, maar hoopt dat de Tweede Kamer de minister van Volksgezondheid dit keer tot werkelijk ingrijpen zal aanzetten.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com