Staatssecretaris Teeven kan na de Transgenderwet nu door met de juridische emancipatie van transgenders. Als het aan Transgender Netwerk Nederland ligt is dat afschaffing van de geslachtsregistratie. Daarvoor pleit TNN na lezing van het rapport ‘M/V en verder’ van het WODC*.
Obstakels
Het onderzoek voor dit rapport is in opdracht van de staatssecretaris uitgevoerd. Die besloot daartoe na een motie van D66 in 2013 bij de behandeling van de Transgenderwet in de Tweede Kamer. In het onderzoek staan geen argumenten om vast te blijven houden aan de bestaande registratie van geslacht. “Internationale en wettelijke obstakels zijn geen excuus om niets te doen” aldus Carolien van de Lagemaat, voorzitter van TNN.
“De onnodige registratie is juist in de levens van duizenden transgender personen een groot obstakel dat veel leed veroorzaakt.”
Carolien van de Lagemaat, voorzitter TNN
Privé
Het is nu tijd om verdere stappen te zetten. In het kader van de emancipatie van transgenders is de acceptatie van geslacht als privégegeven noodzakelijk. Het rapport maakt duidelijk dat geslachtsregistratie geen vanzelfsprekendheid hoeft te zijn voor de overheid. D66, GroenLinks, en de VVD hebben zich er al voor uitgesproken om geslacht niet meer in identiteitsdocumenten te registreren. Het rijbewijs toont aan dat identificeren in elk geval zonder geslacht kan.
De overheid kan ook een voorbeeld zijn voor het bedrijfsleven. Zonder het aantikken van het geslacht kan er meestal geen contract of account afgesloten worden bij verzekeraars of webwinkels. Het rapport maakt juist duidelijk dat geslacht er nauwelijks toe doet waar het nu wel met allerlei instanties gedeeld wordt.
Volgende stap
TNN nodigt de staatssecretaris uit een volgende stap te bepalen. Het rapport laat open wat die stap zou kunnen zijn. Internationale voorbeelden zijn er voldoende. Nepal en Nieuw Zeeland hebben bijvoorbeeld al nieuwe manieren voor registratie geïntroduceerd. Het rapport biedt voldoende stof tot nadenken voor de staatssecretaris om met een doordacht voorstel te komen dat uiteindelijk tot afschaffing van de geslachtsregistratie leidt.
* WODC: Wetenschappelijk Onderzoek? en Documentatiecentrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.