TDOR afbeelding

3 november 2017

Transgender Gedenkdag in Zwolle

Maandag 20 november is het Transgender Gedenkdag. Op deze dag wordt wereldwijd stil gestaan bij transgender personen die de afgelopen 12 maanden door geweld om het leven zijn gekomen. Een realiteit waar helaas ook Nederland nog altijd niet aan ontkomt. De nationale gedenkdag vindt dit jaar in Zwolle plaats.

Transgender Europe houdt met het Trans Murder Monitoring project bij welke transgender personen wereldwijd door geweld om het leven zijn gekomen. De afgelopen jaren betrof het telkens enkele honderden trans personen. Eind september werd trans vrouw Bianca in Arnhem op brute wijze vermoord, in Zwolle en overal ter wereld zal daarom op 20 november ook bij haar dood stilgestaan worden.

De herdenking in Zwolle vindt plaats in de Consistorie van de Grote Kerk, Grote Markt 18.

HET PROGRAMMA VAN DE GEDENKDAG:

15:50  Inloop
16:15  Start officiële herdenking
16:20  Toespraken o.a. van TNN, COC Zwolle en wethouder Jan Brink
16:50  Muzikaal intermezzo door Blent
17:00  Voorlezen namen van slachtoffers
17:20  Start wandeling naar stiltecentrum en gelegenheid kaars te branden voor slachtoffers
Aansluitend is er een korte herdenking door de stadspastor van Zwolle.

18:00  Einde herdenking, gelegenheid om in Stadscafé Blij gezamenlijk na te praten met een drankje.

Wil je als vrijwilliger bijdragen aan deze herdenking? Stuur ons dan een bericht, dan brengen we je met de lokale organisatie in contact.

AMSTERDAM

Naast de Nationale Transgender Gedenkdag in Zwolle, is er op 20 november ook de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst in Amsterdam bij het Homomonument vanaf 19.00 s avonds. U vindt meer informatie via dit facebookevent. 

VERKLARING VAN DORDRECHT

Voorafgaand aan de Nationale Transgender Gedenkdag zal de wethouder namens de gemeente Zwolle de Verklaring van Dordrecht ondertekenen. Daarmee verklaart de gemeente zich in te gaan zetten voor een transgendervriendelijke werkvloer binnen de gemeentelijke organisatie. Iedereen is welkom hierbij ook aanwezig te zijn in de Grote Kerk om 15:30 uur.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com