Foto van iemand zitten achter een laptop met de handen voor het gezicht, lange bruine haren erover heen.

25 februari 2017

Transpersonen zijn niet populair op arbeidsmarkt

Uit nieuw onderzoek blijkt dat ruim 40% van de bevraagde transpersonen met discriminatie te maken heeft gehad: van ontslag tot pesterijen op de werkvloer. Hun tevredenheid over de eigen positie op de arbeidsmarkt leidt daaronder. Slechts 30% is tevreden. Terwijl van de trans personen die geen last hebben van die discriminatie 60% tevreden is.

Het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit voor Humanistiek en TNN in samenwerking met Stichting Gendertalent en Universiteit van Maastricht, borduurt voort op eerder onderzoek. Rutgers (voorheen Rutgers Nisso Groep) en het SCP onderzochten jaren geleden – respectievelijk in 2010 en 2012 – de arbeidsmarktpositie van transgender personen. Toen bleek al dat discriminatie een obstakel was bij het vinden van werk en de werktevredenheid. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt vooral dat trans personen met een middelbare opleidingsniveau arbeidsdiscriminatie voor hun kiezen te krijgen. Meer dan 50% van hen wordt op de werkvloer gediscrimineerd door collega’s of klanten. Onder hoger opgeleide trans personen die meededen met het onderzoek is dat met ruim 30% nog altijd niet gering. Daar komt bij: Hoe zichtbaarder je bent als trans persoon, hoe meer je te maken krijgt met discriminatie op het werk.

Aan de kant

Een andere zorgelijke uitkomst was het hoge werkloosheid- en arbeidsongeschiktheidscijfer dat uit dit onderzoek kwam – namelijk 20%. De participatie lijkt daarmee niet verbeterd te zijn, vergeleken met het SCP-onderzoek uit 2012. Ter vergelijking, rond de 10-11% van de totale beroepsbevolking is volgens het CBS arbeidsongeschikt of werkloos.
 Zaterdag 11 februari wordt de Factsheet Transgender en Werk gepresenteerd en uitgereikt aan PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

Lees verder het uitgebreide artikel in de NRC naar aanleiding van het onderzoek.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com