De brief van Transvisie, TNN en COC Nederland voor aanpassing van het pakketadvies over vergoeding van plastisch chirurgische ingrepen heeft effect gehad. Tijdens het debat over het advies van het Zorginstituut Nederland is door verschillende partijen in de Tweede Kamer vóór vergoeding van borstimplantaten bij trans vrouwen gepleit.
Minister Schippers kreeg van GroenLinks, D66, SP en PvdA te horen dat het huidige advies niet voldeed. De minister heeft dit signaal opgepakt. Ze gaat laten uitzoeken of hier binnen de basisverzekering nog ruimte voor is en is anders bereid om een tijdelijke subsidie als proef in te stellen. De tweede optie lijkt op het voorstel wat D66 in 2011 had voorgesteld toen het voor het laatst op de agenda stond.
Of het in beide gevallen wel op 1 januari 2017 in werking kan treden is nog even de vraag. Er bestaat daardoor het risico dat het onderwerp over de verkiezingen heen wordt getild. De SP en GroenLinks willen juist dat het in 2017 al in het basispakket zit. Daarvoor gaat de SP ook een motie indienen. PvdA en D66 lijken ook genoegen te willen nemen met een subsidieregeling om mee te beginnen.
De minister gaat in elk geval met betrokken organisaties in overleg om tot een oplossing te komen. De patiëntenorganisatie Transvisie neemt in september deel aan dit overleg. TNN voorzitter Corine van Dun is ook hoopvol:
Dit is de eerste opening in een lange tijd voor vergoeding van individueel noodzakelijke transgenderzorg. Zodra we de borsten hebben geregeld, moet er ook snel werk worden gemaakt van de andere secundaire geslachtskenmerken. Trans mannen en non-binaire trans personen mogen niet vergeten worden.
Partijen als GroenLinks, SP en D66 zien die noodzaak ook.