op een rij vertegenwoordigers van COC en Transgender Netwerk met Frans Timmermans (GroenLinks|PvdA) en Mirjam Bikker (CU) over de hate crime-wet.

20 december 2024

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet!

Een ruime Kamermeerderheid stemde op donderdag 19 december vóór hogere straffen bij discriminerend geweld. Transgender Netwerk is blij met de wet omdat hiermee politie, OM en de rechtspraak beter zullen kijken wanneer discriminatie een rol speelt bij geweld.

Samen met andere minderhedenorganisaties pleit Transgender Netwerk al jaren voor betere maatregelen tegen discriminerend geweld. De hate crime-wet die op donderdag 19 december door een ruime Kamermeerderheid is aangenomen zorgt ervoor dat discriminatie beter meegenomen gaat worden bij de opvolging, de strafeis en bij de uitspraak van de rechter.

“Bij discriminerend geweld word je slachtoffer om wie je bent, en dat is heel kwalijk”, zegt Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk.

“Geweld tegen een trans persoon werkt door in de hele transgender gemeenschap. De hele groep voelt zich onveilig en velen passen hun gedrag aan, na zo’n geweldsincident.

Ook het COC is blij met aanname van de wet. ‘Het is ongelofelijk belangrijk dat de Kamer in deze tijden van toenemende discriminatie een duidelijk signaal geeft: discriminerend geweld is onacceptabel,’ reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Of het nu gaat om je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, geslacht, huidskleur, handicap of geloof: geweld om wie je bent is niet alleen een klap in je gezicht, maar ook een kras op je ziel.’

Alle partijen in de Kamer steunden het wetsvoorstel, behalve Forum voor Democratie. Het wetsvoorstel werd ingediend door Frans Timmermans (GroenLinks|PvdA) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) en hun medewerkers. We zijn hen bijzonder dankbaar voor hun werk. Het voorstel gaat nu naar de Eerste Kamer om daar verder behandeld te worden. We roepen de senaat op om de wet te steunen.

Daders van discriminerende criminaliteit kunnen met dit wetsvoorstel zwaarder bestraft worden. Als iemand bijvoorbeeld wordt mishandeld en uitgescholden om wie die is, kan de dader een gevangenisstraf van vier in plaats van drie jaar krijgen. Ook bijvoorbeeld het bekladden van een regenboogzebrapad of het vernielen van een regenboogvlag kan straks zwaarder worden bestraft als er sprake is van een discriminerende achtergrond. Datzelfde geldt bij haat tegen bijvoorbeeld mensen van kleur, joden, moslims, vrouwen of mensen met een beperking.

Bi+ discriminatie verboden en strafbaar

Het wetsvoorstel van Frans Timmermans en Mirjam Bikker regelt ook dat discriminatie van bijvoorbeeld bi+, queer- en panseksuele mensen expliciet verboden en strafbaar wordt. In het Wetboek van Strafrecht wordt de verboden discriminatiegrond ‘hetero- of homoseksuele gerichtheid’ vervangen door ‘seksuele gerichtheid.’ In de Grondwet werd de term seksuele gerichtheid al gebruikt.

Trans mensen nog steeds NIET beschermd tegen online haat

Helaas regelt dit wetsvoorstel niet direct een andere, voor ons groep belangrijke, lacune in de strafwet. Transgender en non-binaire mensen zijn – anders dan alle andere minderheidsgroepen – niet beschermd tegen groepsbelediging. Er ligt wel een ander wetsvoorstel in de Kamer om dat te regelen. In oktober diende Transgender Netwerk een petitie met meer dan 29.000 handtekeningen in bij de Kamer voor een snelle behandeling. We roepen de Kamer nu ook op dit wetsvoorstel snel te behandelen en te steunen. Juist nu de online haat groeit tegen onze gemeenschap, moeten we dezelfde bescherming kunnen krijgen als andere minderheden.

Foto: Eerder dit jaar spraken slachtoffers van discriminerend geweld, vertegenwoordigers van COC en Transgender Netwerk met Frans Timmermans en Esmah Lahlah (GroenLinks|PvdA) en Mirjam Bikker (CU) over de hate crime-wet.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com