Infographic van Transgender Europe, met daarop cijfers over de moorden op genderdiverse mensen in het afgelopen jaar

16 november 2023

Wereldwijd 320 transgender mensen vermoord in het afgelopen jaar

320 transgender en genderdiverse mensen zijn het afgelopen jaar wereldwijd om het leven gebracht. Deze cijfers werden onlangs gepubliceerd door de Europese organisatie Transgender Europe. Ook Nederland staat stil bij deze moorden: op maandag 20 november zijn er herdenkingen in Deventer en Amsterdam.

De 16-jarige Brianna Ghey werd door twee tieners doodgestoken in een park vlakbij haar woonplaats in het noordwesten van Engeland. De 39-jarige Amanda Rodrigues Ribeiro werd op straat in São João da Barra in Brazilië doodgestoken, ze belde tevergeefs aan bij huizen voor hulp. De 26-jarige Lisa Kistauri werd in een appartement in Antwerpen om het leven gebracht.

Dit zijn een paar namen van de lijst van 320 mensen die het afgelopen jaar (tussen 1 oktober 2022 en 30 september 2023) zijn vermoord om hun genderidentiteit. Het Transgender Murder Monitoring Project van de Europese organisatie Transgender Europe houdt sinds 2008 jaarlijks bij wie de dodelijke slachtoffers zijn van transfobie.

Latijns-Amerika en de Caraïben zijn, net zoals voorgaande jaren, de gebieden met de meeste moorden. Verreweg de meeste slachtoffers zijn trans vrouwen en bijna de helft van de mensen die werden vermoord is migrant of vluchteling. 80% van de geregistreerde moorden waren op mensen van kleur. Deze cijfers zijn slechts Volgens Transgender Europe komen de meeste slachtoffers niet terug in de statistieken omdat niemand hun dood rapporteert.

‘Het is schokkend dat er nog altijd mensen worden vermoord om wie ze zijn,’ zegt Jules Declerieux, bestuurslid van Transgender Netwerk. ‘Jaar in jaar uit zijn er vergelijkbare hoge cijfers. Voor ons als genderdiverse gemeenschap is het moeilijk te verteren dat er nog zo veel haat tegen ons is in de wereld. Daarom vinden we het belangrijk om bij elkaar te komen om samen deze mensen te herdenken.’

Herdenking

Op maandag 20 november organiseren Club T, COC Overijssel, True Colors Nunspeet en Transgender Netwerk een herdenking in Deventer. Diezelfde dag organiseert Trans United Europe in Amsterdam een bijeenkomst in Boom Chicago. Tijdens deze herdenkingen, met verschillende sprekers en muziek, worden de namen van alle 320 slachtoffers voorgelezen.

De internationale Transgender Gedenkdag (20 november) is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, en wordt nu wereldwijd op talloze plaatsen georganiseerd, sinds 2007 ook in Nederland.

Trans Awareness Week

Voorafgaand aan de Transgender Gedenkdag is de Transgender Awareness Week (13-19 november). In deze week vraagt Transgender Netwerk aandacht voor de veiligheid van transgender mensen in Nederland. Dagelijks hebben mensen die afwijken van de gendernorm te maken met uitsluiting en discriminatie. Zo worden trans personen in Nederland 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com