18 december 2013

Zorgverzekeraars storten transgenders in de ellende

Er is te weinig geld voor de transgenderzorg. Dat is de mededeling die het VUmc vandaag de wereld in stuurde. Transgenders die zich bij het genderteam van het VUmc willen aanmelden zullen hun heil elders moeten zoeken. Het trieste is dat zij daarvoor over de landsgrenzen moeten gaan. Zorgverzekeraars houden de hand op de knip. “Voor het welzijn van veel transgenders gaat dit ernstige gevolgen hebben” aldus Carolien van de Lagemaat, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland (TNN).

ONBEREIKBAAR

Net nu transgenders makkelijker het geslacht in de geboorteakte kunnen wijzigen, dreigt de transgenderzorg voor velen onbereikbaar te worden. Het VUmc zegt 10 miljoen euro nodig te hebben voor transgenderzorg. Zorgverzekeraars kwamen dit jaar met maar 3 miljoen euro over de boeg. Zo dwingen ze het VUmc tot deze patiëntenstop. TNN roept de zorgverzekeraars en de minister van Volksgezondheid op om transgenders die medische zorg nodig hebben niet in de steek te laten. “Een kwetsbare groep mensen krijgt niet meer de zorg die ze nodig heeft, dat kan zelfs levens gaan kosten” volgens Van de Lagemaat.

BOTERZACHT

TNN ziet ook een probleem met de deskundigenverklaringen voor het wijzigen van geslacht in de geboorteakte. Per 1 juli 2014 moet het VUmc genderteam deze af kunnen geven. De garantie van staatssecretaris Teeven dat dit ondanks medische wachtlijsten mogelijk gaat zijn blijkt zo zacht als boter. TNN gaat daarom in overleg met de staatssecretaris over de uitvoerbaarheid van de transgenderwet.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com