« terug naar overzicht

verkenning transitieverlof

verkenning transitieverlof

“Ik ben werkloos omdat mijn werkgever niet wilde opdraaien voor de tijd dat ik ziek ben en niet kan werken”, zo vertelt een deelnemer aan het onderzoek Transgender en Werk. Arbeidsmarktdiscriminatie van transgender personen is een groot probleem. Eén beweegreden voor werkgevers om een transgender persoon niet aan te nemen of een contract niet te verlengen is het ziekteverzuim dat bij een geslachtsaanpassende behandeling om de hoek komt kijken.  Daar moet wat aan gebeuren, dachten wij bij Transgender Netwerk Nederland.

De overheid kan en moet veel meer doen dan nu gebeurt om iemands transitie op de werkvloer te vergemakkelijken en om zo de gezondheid van trans personen te beschermen en arbeidsuitval te voorkomen.  Samen met het CAOP stelde we aan de overheid een concrete maatregel voor: regel verlof in de Wet arbeid en zorg (WAZO) voor transgender personen tijdens hun medische transitie, bescherm daarmee de gezondheid van de werknemer in transitie en verminder arbeidsmarktdiscriminatie doordat je als overheid individuele werkgevers financieel tegemoet komt wanneer een werknemer in transitie gaat. Net zoals bij zwangerschap geregeld is.

Dit idee heeft TNN in dit voorstel Verkenning transitieverlof in WAZO uitgewerkt en besproken met de ministeries OCW en Sociale Zaken en een aantal kamerleden.  Het ligt nu bij de ministeries om verder te verkennen naar aanleiding van aangenomen kamermotie voor een onderzoek naar verbeteringen op  de arbeidsmarktpositie van transgender personen en knelpunten in bestaande verlofregelingen en mogelijke alternatieven.

 

 

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.