Ā« terug naar overzicht

PvdA reageert op slechte cijfers arbeidsmarktdiscriminatie transpersonen

PvdA reageert op slechte cijfers arbeidsmarktdiscriminatie transpersonen

Vandaag hebben Universiteit voor Humanistiek, Transgender Netwerk Nederland en Gendertalent hun onderzoeksresultatenĀ over de arbeidsmarktpositie van trans personen gepresenteerd en overhandigd aan Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) . Uit hetĀ onderzoekĀ blijktĀ dat ruim 40% van de bevraagde transpersonen met discriminatie te maken heeft gehad: van ontslag tot pesterijen op de werkvloer. Hun tevredenheid over de eigen positie op de arbeidsmarkt leidt daaronder. PvdA gaat kamervragen stellen.

“Iedereen in Nederland zou zichzelf moeten kunnen zijn”, reageert Ahmed Marcouch op de nieuwe cijfers. “Voor meer dan de helft van de trans personen is dat gelukkig ook het geval. Zij hebben geen last van discriminatie.” DeĀ hoge cijfers van ervaren discriminatie en de stilstand in deĀ arbeidsparticipatie van transgender personen (nog steeds Ā 20% arbeidsongeschikt of werkloos) baarden hem grote zorgen. “Dit is een opdracht aan ons als overheid, vakbonden en bedrijfsleven”.

Kamervragen

Samen met D66 en Groenlinks heeft de PvdAĀ begin dit jaar een initiatiefwet ingediend om trans personen expliciet te beschermen tegen discriminatie in de Algemene wet gelijke behandeling.Ā Via de e-mail laatĀ Keklik YĆ¼cel (PvdA)Ā weten dat zeĀ kamervragen gaat stellen over de beroerde arbeidsmarktpositie van transgender personen. Ze wil het kabinet oproepen samen met de sociale partners een plan te maken om de discriminatie te bestrijden.

“De acceptatie vanĀ transgenders blijft nogĀ veel te ver achter, dat maakt dit rapport nog maar eens pijnlijk duidelijk. Ik vind het schrijnend om te zien datĀ transgenders vaker worden gediscrimineerd, te vaak onheus worden bejegendĀ en minder kans hebben op de arbeidsmarkt.Ā Iedereen in Nederland moet in vrijheid en gelijkwaardigheid zichzelf kunnen zijn,” aldusĀ Ā Keklik YĆ¼cel.

 

Lees verder over de resultaten van het onderzoek in de Ā Factsheet Transgender en Werk

Lees hier verder over de samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek en aanpak van het onderzoek.

Lees verder het uitgebreide artikel in deĀ NRCĀ naar aanleiding van het onderzoek.

Reageer

EĆ©n reactie op “PvdA reageert op slechte cijfers arbeidsmarktdiscriminatie transpersonen”

  1. gerben hilbrink schreef:

    ik ben er zelf nog niet voor uit gekomen op het werk dat ik zelf ook me meer vrouw voel dan man maar ik wil er wel iets aan doen om vrouw te worden maar ik ben idd ook bang om voor zo iets toch ontslagen te worden gr gerben hilbrink

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.