Kinderwens

Welke opties heb je bij een kinderwens? En wat kun je doen als je nu geen kinderwens hebt, maar je niet weet hoe je hier later in staat?

Vanaf het diagnostisch traject wordt er al met je besproken wat jouw kinderwens is, en of je geslachtsscellen wil invriezen. Hier heb je recht op, ook wanneer jouw kinderwens nog onzeker is. Informeer wel altijd bij jouw zorgverzekeraar wat er op dat moment vergoed wordt, en houd er rekening mee dat dit in de toekomst nog kan veranderen. Zo kan het zijn dat je voor het bewaren van materiaal wel zelf moet betalen.

Ook bij kinderen en jongeren wordt dit al meteen in het traject meegenomen. Dit kan op jonge leeftijd nog een lastige vraag zijn, omdat je daar misschien nog niet zo mee bezig bent. Om zeker te weten dat jij een goede keuze voor later kan maken, is het verstandig om hier goed over na te denken. Bespreek het met mensen die dichtbij je staan, zoals vrienden en familie, en bespreek dit ook goed met je behandelend arts.

Geslachtscellen kunnen ingevroren en bewaard worden om later bij een eventuele kinderwens in te zetten. De genderkliniek zal waarschijnlijk aangeven dat je het beste nog voor de hormoonbehandeling kan beginnen met het invriezen van geslachtscellen. Het is namelijk niet uit te sluiten dat de behandeling negatieve invloed heeft op de kwaliteit en hoeveelheid van de geslachtscellen. Het is dus ook mogelijk om op een later moment geslachtscellen te laten invriezen, maar daarvoor moet er tijdelijk met hormonen gestopt worden.

Voor trans personen met een baarorgaan (baarmoeder) is het ook mogelijk om zelf nog zwanger te worden in een later stadium van de transitie. Hierbij is het voor je gezondheid van belang dat je op een aantal zaken let. Bespreek dit goed met je arts ruim voordat je probeert zwanger te worden.

Voor trans personen (m/v/x) kan het nodig zijn dat je medische hulp nodig hebt voor het tot stand brengen van een zwangerschap. Bijvoorbeeld als je een donorouder nodig hebt (voor zaadcel of eicel) of doordat (na invriezen) blijkt dat je een verminderde vruchtbaarheid hebt. Op de website van Stichting Freya vind je informatie over diverse vruchtbaarheidsbehandelingen, deze informatie is echter gericht op cisgender wensouders. En bij stichting Meer dan gewenst vind je relevante medische informatie wanneer je inderdaad een donor nodig hebt om zwanger te worden.

Houd er rekening mee dat kunstmatige inseminatie niet via de zorgverzekering loopt wanneer je gebruikt maakt van donorzaad (KID) en je geboortegeslacht vrouwelijk is, maar via je een subsidieregeling die je behandelaar moet aanvragen. KID in het buitenland wordt in deze situaties daarom op geen enkele wijze vergoed. IVF-draagouderschap met een donoreicel wordt momenteel helaas op geen enkele wijze vergoed wanneer je als stel beide een mannelijk geslacht hebt.

Tot 2014 moest je verregaande operaties ondergaan als je je geslachtsregistratie wilde wijzigen, waaronder een onomkeerbare sterilisatie. De overheid heeft in 2021 excuses aangeboden voor de wet die deze mensonterende eisen stelde.

Heb jij jouw geslachtsaanduiding laten aanpassen tussen 1 juli 1985 en 1 juli 2014? Dan kan het zijn dat je recht hebt op de financiële tegemoetkoming vanuit de overheid. Deze tegemoetkoming kan tot 18 oktober 2023 worden aangevraagd via DUS-I. Heb jij niet de geslachtsaanduiding binnen deze tijdsperiode laten aanpassen, maar is de medische behandeling wel in grote mate beïnvloed door de oude wet? Ook dan kan het zijn dat je recht hebt op deze tegemoetkoming.

 

Contactpersonen hierover

Foto van Sophie die lacht met witte achtergrond

Sophie Schers

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com