Reguliere zorg

Je hebt recht op goede en veilige zorg. Het is belangrijk dat er ruimte is om veilig je klachten te kunnen bespreken en laten verhelpen. Toch komt het helaas nog steeds voor dat trans personen in de reguliere zorg worden buitengesloten.

Transvriendelijke zorg

Sensitiviteit van de zorgverlener is van groot belang; zodat zij leren hoe ze goed met jou om kunnen gaan. Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kan doen om ervoor te zorgen dat jouw afspraak bij de dokter een fijne en veilige ervaring is. Een belangrijke manier om dit voor elkaar te krijgen, is door goed te communiceren. Geef bij het aanmelden al aan hoe je wilt worden aangesproken. Het is heel normaal om hierom te vragen. Hier zullen de meeste zorgverleners ook goed rekening mee houden.

Helaas kan het zelfs met een goede voorbereiding nog wel eens fout gaan. Geef jezelf hiervan niet de schuld – het is de taak van de zorgverlener om rekening met jou te houden, en om jouw wensen te respecteren. Heb jij wat onprettigs meegemaakt in de zorg en wil je hier graag wat mee doen? Geef dit dan zeker aan; dit kan bij ons of bij andere discriminatie meldpunten.

Discriminatie

Heb jij wat vervelends meegemaakt in de zorg? Het komt helaas voor dat trans personen niet goed geholpen worden vanwege hun genderidentiteit of -expressie. Blijf er niet mee zitten wanneer jij het vertrouwen in jouw zorgverlener daardoor kwijt bent  – je hebt net als ieder ander recht op veilige en inclusieve zorg.

Mocht je wat hebben meegemaakt, dan is het in ieder geval altijd goed om erover te praten. Praat met vrienden en familie over wat er is gebeurd, of zoek een groep op waar je mee kan praten. Genderpraatjes biedt in ieder geval altijd een luisterend oor, of bijvoorbeeld onze telefoonlijn (020 205 0915).

In sommige gevallen kan het zo zijn dat je er behoefte aan hebt om de discriminatie te melden. Dit kan door een klacht in te dienen, bijvoorbeeld bij je zorgverlener zelf. Als dat onvoldoende resultaat oplevert kun je melding doen bij een anti-discriminatiebureau. Op de website van De Rijksoverheid vind je alle mogelijke plekken om discriminatie en klachten in de zorg te melden.

Non-binair in de zorg

De zorg is op dit moment nog erg binair; naast dat het nog steeds moeilijk is om de ‘x’ als geslachtsvermelding te krijgen in het paspoort, kun je bij de meeste  zorginstellingen überhaupt niet anders dan man of vrouw geregistreerd staan. Zolang je niet eenvoudig je geslachtsvermelding op je geboorteakte kunt wijzigen moeten zorginstellingen jouw naam en geslachtsvermelding registreren op grond van jouw genderidentiteit. De Algemene wet gelijke behandeling is hierin leidend, neem contact op met het College voor de Rechten van de Mens als je hier vragen over hebt.

Naast de manier waarop je wordt aangesproken, worden ook de gezondheidsklachten waar je mee komt vaak geassocieerd met een specifieke binaire genderidentiteit. Dit is nergens voor nodig, en dat mag je altijd aangeven. Jouw genderidentiteit hoeft niks te zeggen over de klachten die jij hebt of de organen waar een dokter naar kijkt. Een baarorgaan (of baarmoeder) heeft geen gender, net zomin als een dikke darm dat heeft. Benadruk dit dan ook wanneer zorgverleners niet weten hoe zij met jouw genderidentiteit moeten omgaan. Voor zorgverleners is het fijn om te weten dat er al veel informatie beschikbaar is over hoe je lichamen kunt behandelen zonder hier een specifieke genderidentiteit aan te hangen – bij Treatiqueer kan jij of jouw zorgverlener hier veel over lezen. Ook vind je hier kenniskaarten speciaal ontwikkeld om zorgverleners meer informatie te bieden.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com