« terug naar overzicht

Transgenderwet aangenomen door Tweede Kamer

Vandaag, dinsdag 9 april, heeft de Tweede Kamer de transgenderwet aangenomen. In deze wet staan de voorwaarden voor het wijzigen van geslacht in de geboorteakte. Dat kan dankzij het wetsvoorstel straks met een deskundigenverklaring via de burgerlijke stand. Nu de Tweede Kamer akkoord is gaat het wetsvoorstel door naar de Eerste Kamer.

Moties en amendementen

De Tweede Kamer stemde ook over twee moties en twee amendementen die in het debat over de transgenderwet op 2 april zijn ingediend. De motie van Pia Dijkstra voor onderzoek naar het onbepaalde laten van geslacht is door de Tweede Kamerleden aangenomen. De andere motie, van Liesbeth van Tongeren van GroenLinks, werd helaas verworpen. In deze motie riep zij de regering op om met belangenorganisaties in gesprek te gaan om er voor te zorgen dat er voldoende deskundigen komen. Ondanks deze verwerping zal TNN alles in het werk stellen om te voorkomen dat er wachttijden ontstaan voor deskundigenverklaringen of dat het tot langere wachtlijsten in de transgenderzorg leidt. De amendementen voor een evaluatietermijn van de wet van drie jaar, en voor het verlagen van de leeftijdsgrens in de wet zijn eveneens verworpen door een meerderheid in de Tweede Kamer.

Transgender jongeren

Transgender Netwerk Nederland is ontzettend blij dat de nieuwe wet door de Tweede Kamer is aangenomen. Voor veel transgenders zal dit eerder en makkelijker toegang geven tot het wijzigen van geslacht. TNN vindt het jammer dat er geen oplossing is voor de jongeren tussen de 12 en 16 jaar oud. Ouders van transgender jongeren en jongeren zelf kunnen TNN laten weten welke problemen zij ervaren. Deze signalen zullen wij met de politiek delen zodat na de evaluatie van de wet over 5 jaar, deze groep jongeren alsnog toegang krijgen tot het wijzigen van geslacht.

Hoe nu verder?

Nu de Tweede Kamer akkoord is zal de wet nog door de Eerste Kamer moeten. Deze gaan de wet eerst schriftelijk en dan mondeling behandelen. Als de Eerste Kamer akkoord is zijn de handtekening van de koning en een publicatie in de Staatscourant nodig voordat de wet in werking kan treden. Dat zal dan hopelijk op 1 januari zijn. Op onze website zullen we je op de hoogte houden van deze ontwikkelingen.

Reageer

4 reacties op “Transgenderwet aangenomen door Tweede Kamer”

 1. Ricki schreef:

  Ik kom net bij de VU vandaan en volgens Jos is er nog helemaal niets door en moet er nog beslist worden over wie die deskundigen moeten gaan worden.
  Ook had hij het over een vergoeding van 250 euro!! voor zo een verklaring.
  Waarom wordt dit nergens vermeld en gaan jullie daar iets tegen doen als dat zo is?
  Zoals we weten zitten veel transgenders in de bijstand en die worden hier echt niet blij van.
  Mijn VU psychologe hoeft alleen maar een kant en klaar briefje te ondertekenen en dat moet dan 250,- gaan kosten?
  Sorry, maar ik vind dat echt totaal belachelijk.

 2. […] Transgenderwet aangenomen door Tweede Kamer Published: 9 April 2013 […]

 3. James schreef:

  Welke ‘deskundigen’ zullen er worden gebruikt? Alleen het VUmc? Of ook UMCG en PIG? Als je het traject in Gent hebt gelopen, wordt die diagnostische stelling ook aanvaard?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.