Factsheet transgender personen over sport

Onderzoek

cover facstheet trans personen over sport

Zes op de tien transgender personen die sporten bij een club voelen zich wel eens onveilig, bijvoorbeeld in de kleed-en doucheruimtes. En meer dan de helft heeft te maken gehad met onbegrip, grappen of negatieve opmerkingen, zo blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. In deze handige factsheet vind je een overzicht van de resultaten.

  • Trans personen beoefenen relatief vaak een individuele sport

  • 41% geeft aan dat hun sportgedrag na hun transitie is veranderd

  • Bijna de helft geeft aan onbegrip te ervaren bij de beoefening van sport

Downloaden

Het Mulier Instituut deed in 2021 in samenwerking met Transgender Netwerk onderzoek naar de sportdeelname en de ervaren acceptatie in de sport van transgender en intersekse personen.

Het onderzoek, waaraan 133 respondente meededen was in opdracht was de Alliantie Gelijkspelen, onder aanvoering van de John Blankenstein Foundation, die zich inzet voor brede LHBTI-acceptatie in de sport.

Uit het onderzoek blijkt dat sport voor d egroep transgender en seksediverse personen belangrijk kan zijn. Voor zeven op de tien respondenten heeft sporten een positieve rol op hun transgender achtergrond. De helft van deze groep ziet sport als een belangrijke uitlaatklep.

Kwart gestopt

Ook is opvallend dat zeven op de tien respondenten aangeven dat hun sportgedrag na hun sociale transitie is veranderd. Zo geeft één derde aan bewust te hebben gekozen voor een individuele sport. Fitness, hardlopen en zwemmen zijn de populairste sporten onder transgender en seksediverse personen. Ongeveer een kwart geeft aan te zijn gestopt bij een sportvereniging vanwege hun transgender achtergrond.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com