Wereldwijd waren er het afgelopen jaar ten minste 350 moorden op transgender mensen. Dat blijkt uit cijfers van Transgender Europe. In Nederland zijn er herdenkingen in Amsterdam, Heerlen, Utrecht, Groningen en Zwolle.
De Georgische tv-presentatrice Kesaria Abramidze werd een dag nadat het Georgisch parlement een anti-lhbti-wet had aangenomen in haar eigen huis vermoord. In Tabriz, in Iran, werd de 17-jarige Parsa door hun vader vermoord omdat hen niet voldeed aan de traditionele gendernormen. In Utah, in de VS, werd de 21-jarige Alex Franco doodgeschoten door tieners. Zijn opa bedankt hem in een Facebookpost waarin hij schrijft dat zijn kleinzoon voor hem zorgde toen hij niet kon lopen.
Abramidze, Parsa en Franco zijn een paar namen van de lijst van 350 mensen die het afgelopen jaar (tussen 1 oktober 2023 en 30 september 2024) zijn vermoord om hun genderidentiteit. Het aantal moorden op genderdiverse mensen wordt jaarlijks bijgehouden door de Europese organisatie Transgender Europe. Sinds 2008, toen Transgender Europe begon met het bijhouden, zijn er meer dan 5000 geregistreerde moorden.
Femicide
De meeste moorden waren femicides: moorden op (trans) vrouwen. Ook waren mensen van kleur verreweg het vaakst slachtoffer. Latijns-Amerika en de Caraïben zijn de gebieden met de meeste moorden. Een kwart van de moorden was bij het slachtoffer thuis.
“Het is te afschuwelijk voor woorden dat mensen worden vermoord om wie ze zijn”
Niet elk land heeft organisaties die bijhouden hoeveel transgender mensen er zijn vermoord. Dit jaar zijn er voor het eerst moorden geregistreerd in Burkina Faso, Ivoorkust, Namibië, Nigeria en Syrië. Volgens Transgender Europe komen de meeste slachtoffers niet terug in de statistieken omdat niemand hun dood rapporteert.
“Het is te afschuwelijk voor woorden dat mensen worden vermoord om wie ze zijn,” zegt Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk. “In veel landen worden trans mensen slecht beschermd door de wet en wereldwijd neemt de haat tegen onze gemeenschap toe. Daarom staan we samen stil bij de mensen die er niet meer zijn en stellen we luid en duidelijk aan de orde dat geweld tegen trans personen onaanvaardbaar is.”
Herdenking
In Nederland zijn verschillende bijeenkomsten. Op dinsdag 19 november organiseert Club T samen met Transgender Netwerk een herdenking in Zwolle. Op woensdag 20 november houden Trans United Europe en Transgender Netwerk een herdenking in de Westerkerk in Amsterdam. In Groningen organiseert Trans Day of Visibility Groningen een bijeenkomst. In Heerlen organiseert True You een herdenking. En in Utrecht is er een herdenking met performances, dans en muziek van WILD producties, Utrecht Ballroom Scene, What You See Festival en Colored Qollective.
De internationale Transgender Gedenkdag (20 november) is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, en wordt nu wereldwijd op talloze plaatsen georganiseerd, sinds 2007 ook in Nederland. Voorafgaand aan de Transgender Gedenkdag is de Transgender Awareness Week (13-19 november).