Binnenkort vergadert de tweede kamer over een wetsvoorstel waarmee transgender en intersekse mensen eenvoudiger de geslachtsvermelding op hun ID-bewijs kunnen aanpassen. Wil je kamerleden laten weten dat je dit wetsvoorstel steunt? Met deze voorbeeldbrief kan dat eenvoudig.
Jouw email kan kamerleden helpen hun mening te vormen over het wetsvoorstel. Het maakt niet of je zelf transgender of non-binair bent, of dat je je op een andere manier betrokken voelt. Bijvoorbeeld als ouder, kind, partner, familie, vriend of kennis van iemand die trans of non-binair is.
Je kunt je email sturen aan de vaste commissies van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW, waar Emancipatie onder valt) en van Justitie en Veiligheid (J&V). We hebben een voorbeeldbrief gemaakt om dit eenvoudiger te maken, maar je kunt natuurlijk ook zelf een mail opstellen, of onderdelen uit de voorbeeldbrief gebruiken. Je kunt de brief aanvullen met eigen ervaringen, als jij dat prettig vindt.
Wil je ook een Tweede Kamerlid direct mailen? Hier vind je de namen van de Tweede Kamerleden die het woord voeren over de wet of emancipatiewoordvoerder zijn voor hun partij. Hun mailadressen vind je via de links op hun eigen pagina op de site van de Tweede Kamer.
J&V-woordvoerders:
Ulysse Ellian – VVD
Lisa van Ginneken – D66
Raymond Knops – CDA
Laura Bromet – GroenLinks
Michiel van Nispen – SP
Songul Mutluer – PvdA
Mirjam Bikker – Christenunie
Frank Wassenberg – PvdD
Marieke Koekkoek – Volt
Sylvana Simons – Bij1
Emancipatiewoordvoerders:
Hatte van der Woude – VVD
Jeanet van der Laan – D66
Lucille Werner – CDA
Lisa Westerveld – Groenlinks
Peter Kwint – SP
Habtamu de Hoop – PvdA
Christenunie (onbekend)
Eva van Esch – PvdD
(De woordvoerders van Volt en Bij1 zijn voor OCW dezelfde als die van J&V)
Het kamerdebat staat nu gepland voor de week van 26 september. Stuur je mail dus vóór deze datum. Mocht de datum verschuiven, dan plaatsen we hier een update.
Wil je weten waarom het belangrijk is dat het wijzigen van een geslachtsregistratie toegankelijker wordt? In dit artikel vind je verschillende onderzoeken met een korte uitleg.
Samen met COC Nederland en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID hebben wij ook een uitgebreide brief gestuurd. Die brief kun je hier lezen.