Foto van vrouw in een WC

3 april 2020

Mensenrechtencollege: trans vrouw weigeren bij vrouwentoilet is discriminatie

Een trans vrouw mag de toegang tot het vrouwentoilet niet ontzegd worden, zo heeft het College voor de Rechten van de Mens deze week geoordeeld. Het is voor het eerst dat het College een uitspraak doet over gescheiden toiletten. TNN-voorzitter Brand Berghouwer: “Transgender mensen discrimineren is verboden, en deze uitspraak laat daar geen twijfel over bestaan.”

Alex-Jessica Ramcharan (21) was dolblij toen ze afgelopen week het mailtje met de uitslag kreeg. “Ik heb het gelijk in mijn Instagram Stories gedeeld, en ik kreeg allemaal leuke reacties, van mijn vrienden maar ook van andere mensen.”

De eerste zes maanden van haar ICT-opleiding aan het Techniek College Rotterdam maakte Ramcharan zonder problemen gebruik van het vrouwentoilet. Tot de schoolmaatschappelijk werker haar liet weten dat het niet mocht. Twee mede-studenten zouden hebben geklaagd.

Ramcharan werd vervolgens verboden nog naar het vrouwentoilet te gaan, omdat ze als trans vrouw “mannelijke kenmerken” zou hebben. Ze mocht alleen naar het herentoilet of een genderneutraal toilet op een andere verdieping dan waar ze zelf les had. Sindsdien kon Ramcharan zich slecht concentreren op school, en probeerde ze zoveel mogelijk thuis naar het toilet te gaan.

Wij zijn blij met deze uitspraak. Voor Ramcharan omdat ze door het College in het gelijk werd gesteld, maar ook voor alle andere mensen die naar het toilet willen waar zij zich thuisvoelen,” zegt Brand Berghouwer, voorzitter van TNN. “Transgender mensen discrimineren is verboden, en deze uitspraak laat daar geen twijfel over bestaan.

In november 2019 trad een wet van D66, Pvda en GroenLinks in werking die discriminatie op grond van genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken verbiedt. Die wet kwam tot stand na aandringen van TNN, De Nederlandse Organisatie voor Seksediversiteit (NNID), en COC Nederland.

Veilig toilet

TNN hoopt dat de uitspraak meer scholen, instellingen en ondernemingen motiveert om genderneutrale toiletten voor iedereen te maken. “Iedereen moet gebruik kunnen maken van een veilig en schoon toilet,” zegt Berghouwer. “Gescheiden toiletten hebben als gevolg dat veel transgender personen die toiletten mijden omdat ze bang zijn dat ze niet worden toegelaten op het toilet van hun keuze.”

Het inrichten van één genderneutraal toilet heft volgens TNN deze discriminatie nog niet op. “Het is mooi dat het College duidelijk aangeeft dat het niet kunnen bepalen naar welke wc je mag discriminatie is. Instellingen, scholen en werkgevers kunnen dit vermijden door op de deur te vermelden of zich daar een toiletpot of urinoir bevindt. Dan kan de persoon zelf beslissen waar die gebruik van wil maken.”

Dat laatste vindt ook Ramcharan. “Of je nou man of vrouw of non-binair bent, je moet naar het toilet kunnen gaan waar jij je prettig voelt.”

De uitspraak van het mensenrechtencollege sluit voor de studente een jaar van piekeren en onzekerheid af. Volgend jaar begint ze aan een nieuwe opleiding. “Het was een zware tijd, ik heb me een jaar lang slecht kunnen concentreren. Ik hoop dat mensen zich eens realiseren wat voor impact discriminatie heeft.” Over de toekomst is ze positief: “Ik ben hoopvol dat andere onderwijsinstellingen wél inzien dat je het niet kunt maken om iemand de toegang tot een toilet te weigeren.”

 

Heb jij er ook last van dat je op school of op je werk niet naar het toilet kunt gaan waar je je thuisvoelt en wil je tips van Alex-Jessica Ramcharan? Mail dan naar info@transgendernetwerk.nl. In de tweede helft van april zullen we, samen met Ramcharan een online meeting organiseren om onderling ervaringen en tips uit te wisselen.

Afbeelding: #toiletbreak © Alex-Jessica Ramcharan @alexjess67

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com