afbeelding terugblik 2019 met leeuw erop

31 december 2019

Terugblik 2019

Op de laatste dag van het jaar kijken we terug op de bijzondere gebeurtenissen van 2019. Van de eerste boot met alleen maar trans mensen op de Canal Parade tot een wettelijk verbod op discriminatie van transgender en intersekse personen.

Primeur: boot van Trans Pride tijdens Canal Parade

Voor het eerst voer er dit jaar een boot mee tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam met alleen maar transgender mensen. Zes trans organisaties hebben samengewerkt om dit mogelijk te maken: Transgender Netwerk Nederland, Transketeers, TransAmsterdam, TranScreen, Trans United Nederland en Manish Cave. Lees verder.

Transgender Gedenkdag 2019

Wereldwijd zijn er het afgelopen jaar 331 mensen vermoord om hun transgender-zijn. Bij de nationale Transgender Gedenkdag op 20 november in Amsterdam stonden we stil bij de slachtoffers. Onze poster hing op verschillende locaties in bus- en tramhokjes in Amsterdam. Lees verder.

Wettelijke bescherming transgender- en intersekse personen tegen discriminatie

Sinds 1 november 2019 zijn intersekse- en transgender* personen expliciet wettelijk beschermd tegen discriminatie. Een wet van D66, PvdA en GroenLinks trad die dag in werking. COC, NNID en TNN hebben lang gepleit voor het discriminatieverbod. Lees verder.

Verjaardag met fotoserie over trans organisaties

In september opende de foto-expositie Trans in Amsterdam bij Ihlia LGBT Heritage in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Aanleiding was het tienjarig jubileum van TNN. Van dragshowbar Lellebel tot Trans United Nederland voor biculturele trans personen: de fotoserie Trans in Amsterdam portretteert twaalf verschillende Amsterdamse transgender organisaties. In 2020 zal de expo verder reizen langs andere locaties. Lees meer.

© Jasmine de Vries / Transgender Netwerk Nederland

Start Trans in beeld

Dankzij een subsidie van Stichting Democratie en Media konden we dit jaar van start met ons mediaproject Trans in beeld. Zo hebben we een mediamonitor gepubliceerd over de berichtgeving over trans personen in 2018, en zijn we op bezoek geweest bij verschillende (nieuws)redacties. Bekijk de mediamonitor hier.

Transzoenen 2019

Natuurlijk zijn er ook weer Transzoenen uitgereikt aan werkgevers die zorg hebben gedragen voor een transvriendelijke werkvloer. Ben je benieuwd welke werkgevers dat waren? Lees hier het artikel over de meest recente transzoenen.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com