Cijfers

Op zoek naar specifieke cijfers? Op deze pagina vind je een aantal cijfers met de onderzoeken die erbij horen.

Hoeveel transgender mensen zijn er in Nederland?

De ondergrens die het Sociaal en Cultureel Planbureau sinds 2017 hanteert voor het aantal transgender personen in Nederland is 0,6-0,7% van de bevolking. Dit percentage gaat om mensen die een ander geslacht hebben dan bij de geboorte werd geregistreerd.

Recenter onderzoek van Rutgers, het expertisecentrum seksualiteit, schat het aantal transgender personen op 2,2% van de bevolking. Hiervan identificeert zich 1,8% niet uitsluitend of geheel niet als man of vrouw en wordt dus als non-binair aangeduid. De overige 0,4% betreffen transgender mannen en vrouwen.

Tot slot vindt 6% van de Nederlandse bevolking het belangrijk om neutraal aangesproken te kunnen worden. Dit cijfer komt uit onderzoek door Panteia uit 2019, in opdracht van de regering.

Cijfers per thema

Werk
Op zoek naar cijfers over werk en genderdiverse mensen? Bekijk dan het rapport Inclusion4All (2022), de factsheet Inclusie van trans en non-binaire mensen op de werkvloer (2022), onze Gids voor werkgevers (2018) of onderzoek van de Universiteit voor Humanistiek (2017).

Discriminatie
De laatste cijfers over discriminatie van transgender personen staan in de Discriminatiemonitor 2021.

Geweld
Cijfers over de veiligheid van transgender mensen in Nederland vind je in ons veiligheidsonderzoek Overal op je hoede (2018).

Huiselijk geweld
In onze factsheet Huiselijk geweld verzamelden we de cijfers over huiselijk geweld tegen transgender mensen in Nederland.

Leefsituatie
In de LHBT-Monitor van het SCP (2022) staan cijfers over de leefsituatie van onder anderen transgender mensen in Nederland.

Acceptatie
In het onderzoek Opvattingen over seksuele en genderdiversiteit in Nederland en Europa 2022 van het SCP vind je cijfers over de acceptatie van onder anderen transgender mensen. 

Zoek je cijfers die niet onder bovenstaande thema’s vallen? Mail of bel ons dan, misschien kunnen we je helpen met het vinden van het juiste onderzoek.

Contactpersonen hierover

Foto Nora witte achtergrond

Nora Uitterlinden

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com