Detransitie

Het kan zijn dat je transitie niet brengt wat je hoopt. Misschien wil je wel op stappen in je transitie terugkomen, of ontdek je dat een andere genderidentiteit toch beter bij je past. Hoe doen andere mensen dat, en waar kun je terecht?


Een detransitie betekent dat je in transitie bent gegaan naar een ander geslacht dan je geboortegeslacht waarvoor je sociale, medische en/of juridische stappen hebt gezet, maar je op sommige of meerdere stappen wilt terugkomen.

Het kan zijn dat je nieuwe geslacht minder bij je genderidentiteit past en dat je geboortegeslacht toch beter klopte, of het kan zijn dat een ander geslacht, bijvoorbeeld non-binair, beter past (wat soms retransitie genoemd).

Als mensen in detransitie gaan, betekent dat niet altijd dat ze niet transgender zijn, of geen genderincongruentie ervaren, zoals onderzoek laat zien. Soms hebben mensen in hun omgeving te weinig steun voor hun transitie of gaan ze vanwege hun veiligheid (op straat, op het werk, thuis) weer als hun geboortegeslacht leven. Sommige mensen hebben gezondheidsredenen, zoals een tegenvallend resultaat van een operatie of bijwerkingen van een medische handeling.

Wat jouw reden ook is, het is belangrijk om goed te luisteren naar je gevoel. Twijfel hoort meestal óók bij een transitie, maar als je de wens voelt om op stappen in je transitie terug te komen, dan is het goed om die wens de ruimte te geven. Voor je welzijn is het heel belangrijk dat je een leven kunt leiden dat past bij je genderidentiteit.

Naam en geslacht wijzigen

Wil je je officiële naam en geslacht wijzigen, en heb je dit al eerder gedaan? Dan hoef je geen deskundigenverklaring aan te vragen, maar heb je wel een advocaat nodig. Via onze Transgender Wegwijzer vind je advocaten die hierbij kunnen helpen. Wil je een X? Ook dan heb je een advocaat nodig. Bekijk hier de stappen die je kunt zetten.

Medisch

Bespreek je wens om op medische stappen terug te komen met je behandelaar. Vind je dit moeilijk? Neem dan iemand mee die je vertrouwt en die jou kan helpen om jouw vragen bespreekbaar te maken. Transvisie geeft handige informatie over waar je terechtkunt met medische vragen.

Het kan soms best zoeken zijn naar de stappen die je moet zetten op het gebied van zorg en juridische handelingen. Zit je met vragen? Transgender Netwerk en Transvisie kunnen je helpen het vinden van de weg op het gebied van zorg en regelzaken. Via Genderpraatjes kun je anoniem over je vraag chatten.

Ervaringen

Wil je ervaringen van anderen horen over een detransitie? Bekijk eens het Instagramaccount van Lucy Kartikasari, zij vertelt heel toegankelijk hoe het voor haar was om in detransitie te gaan. Via het Instagramaccount van Post Trans zijn verschillende verhalen verschenen van mensen die in detransitie zijn gegaan. De wat oudere documentaire Regretters is ook nog altijd een aanrader. En er is het (fictie)boek Detransition, Baby van Torrey Peters.

 

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com