« terug naar overzicht

Wetsvoorstel voor gelijke behandeling trans personen

 • 15 januari 2017
 • 6 reacties

Wetsvoorstel voor gelijke behandeling trans personen

TNN: Deze initiatiefwet is een mooie stap voorwaarts

Na jaren mitsen en maren ligt er eindelijk een wetsvoorstel voor gelijke behandeling van transgender en intersekse personen. D66, PvdA en GroenLinks spraken in augustus 2016 het voornemen uit, nu ligt er dan een initiatiefwetsvoorstel. Transgender Netwerk Nederland roept de Tweede Kamer op deze nog voor de verkiezingen te behandelen.

“Het benoemen van geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie in de Algemene Wet Gelijke Behandeling gaat de bestrijding van discriminatie van transgender en intersekse personen enorm vooruit helpen”

Corine van Dun, voorzitter van TNN.

Veel trans personen zeggen in hun dagelijks leven te maken te hebben met discriminatie. Bij het solliciteren stuiten veel trans personen op obstakels. Als ze wel worden aangenomen, leidt het open zijn over je genderidentiteit, of je naar de buitenwereld toe presenteren op een wijze die afwijkt van hoe de doorsnee man of vrouw dat doet, tot negatieve reacties en gevolgen voor de loopbaan. Vooral trans personen die in transitie gaan vormen een kwetsbare groep, die wettelijke bescherming behoeft. Uit een kwalitatief verkennend onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat ook intersekse personen (personen die zijn geboren met een lichaam dat biologisch gezien niet voldoet aan de normatieve definitie van man of vrouw) sterk gebukt gaan onder stigma en discriminatie.

Aanpassing van de Awgb is een mooie stap voorwaarts. Een vervolgstap die discriminatie van trans personen, specifiek op de arbeidsmarkt en werkvloer, kan voorkomen is het transitieverlof. Een (medische) transitie kost tijd en stress. Door operaties en behandelingen kan men periodes niet werken. Vergelijkbaar met het zwangerschapsverlof haalt transitieverlof de kosten van de afwezigheid weg bij de werkgever. Daarmee krijgt de werkgever duidelijkheid over kosten en inzetbaarheid. En zo kan de trans werknemer het eigen welzijn de aandacht geven die het nodig heeft en verzekerd zijn van behoud van inkomen én baan.

Na de Awgb hoopt TNN dat ook in het Wetboek van Strafrecht de gronden genderidentiteit en -expressie worden opgenomen. De bestaande strafwetsartikelen tegen groepsdiscriminatie geven nu nog onvoldoende bescherming voor trans personen. Zo kan er bij de aangifte van een geweldsdelict tegen trans personen geen beroep gedaan worden op discriminatoir motief, waardoor geen strafverzwaring geldt. Trans personen die aangifte willen doen van groepsbelediging kunnen rechtsomkeer maken.

TNN is blij dat de Tweede Kamer oog heeft voor ongelijke behandeling van transgender personen in het maatschappelijk verkeer. TNN hoopt dat de politiek na de Awgb ook andere middelen in de strijd gooit tegen discriminatie.

Reageer

6 reacties op “Wetsvoorstel voor gelijke behandeling trans personen”

 1. […] is in Den Haag aanscherping van de Algemene wet gelijke behandeling aan de orde. Die moet er voor zorgen dat transgender personen beter beschermd zijn tegen […]

 2. Cathy schreef:

  Ik ga toch niet voor PvdA stemmen…In 2014 hebben ze mijn uitkering gestopt. De gemeente stuurt mij naar allerlei baantjes die niemand wil doen…Mijn stem is voor de PVV.

 3. […] met D66 en Groenlinks heeft de PvdA begin dit jaar een initiatiefwet ingediend om trans personen expliciet te beschermen tegen discriminatie in de Algemene wet gelijke […]

 4. Nieuws.zld schreef:

  Gaat deze wetgeving ook de discriminatie tegen die er plaats vindt binnen de diverse kerken? Kerken die zich nergens aan storen en hun eigen wetten hebben waardoor transgenders de kerk uit gepest worden? Of gaan deze nog steeds vrijuit op basis van scheiding kerk en staat of artikel 6 van de grondwet? Het is zo absurd dat dit gewoon nog kan binnen Nederland. Alleen naasten liefde als je maar binnen het keurslijf blijft van de kerk. Anders…….

 5. Mar schreef:

  Of “Het benoemen van geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie in de Algemene Wet Gelijke Behandeling gaat de bestrijding van discriminatie van transgender en intersekse personen enorm vooruit helpen”
  een oplossing biedt weet ik niet, in anti discriminatie regels wellicht, maar in het merendeel van de regelingen zou het onderscheid tussen man/vrouw/anders in het belang van de gelijke behandeling juist helemaal moeten verdwijnen.

 6. Cathy schreef:

  Ik merk zelf dat cisgender vrouwen graag de onderscheid willen behouden tussen cisgender en transgendervrouwen. Vandaag lees ik op NOS tekst “Duizenden bij anti-Trump-mars”, en er staat “Er wordt gedemonstreerd voor rechten van vrouwen, maar ook voor die van LHBT. Dan vraag ik me telkens af zijn transvrouwen en lesbische vrouwen geen “echte” vrouwen ? Waarom die onderscheid ? Een ander voorbeeld : In de straat waar ik woon roddelen ze over mij. Op straat kwam ik een stel tegen, en de vrouw zei tegen haar man..”kijk een transvrouw”…Dan denk ik bij mezelf..Meisje, ben je bang ik ik je man afpakt, door je onzekerheid ? Er zijn miljoenen mannen op deze planeet die wel van transvrouwen houden. Let goed op je man, omdat je weet niet wat hij stiekem uitspookt. Jij bent de “gelukkige huisvrouw” die voor hem moet koken, zijn vuile kleren moet wassen, het huis moet schoonhouden en ook voor de kinderen zorgen. Je man gaat toch uiteindelijk vreemd…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.