Foto van een banner met de tekst "Mijn gender is van mij, weg met de deskundigenverklaring!" vanaf een boot genomen tijdens de Pride met diverse mensen in beeld.

7 september 2023

Behandeling transgenderwet voorlopig gestaakt

De leden van de vaste commissie Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer hebben bij meerderheid besloten dat de verdere behandeling van de Transgenderwet controversieel verklaard dient te worden. De Tweede Kamer zal pas verder gaan met het wetsvoorstel wanneer een nieuw kabinet is aangetreden. Transgender Netwerk is bedroefd en boos over deze ontwikkeling.

De gehele Tweede Kamer moet nog definitief stemmen over de volledige lijst met wetten en onderwerpen die de commissie vandaag controversieel heeft verklaard, waaronder deze wet. Maar de verwachting is dat de Tweede Kamer wel zal instemmen met de lijst.

“Het is diep teleurstellend dat na jaren uitstel de Tweede Kamer de Transgenderwet van de agenda veegt totdat er een nieuw kabinet zit. De politiek laat trans mensen keihard in de steek!”
Remke Verdegem, voorzitter Transgender Netwerk

Het wetsvoorstel werd oorspronkelijk onder verantwoordelijkheid van minister Sander Dekker van de VVD, toenmalig minister voor rechtsbescherming in het kabinet Rutte III, opgesteld en ging eind 2019 in consultatie bij het grote publiek. In mei 2021 ging het voorstel pas naar de Tweede Kamer. Op 27 september 2022 startte uiteindelijk het plenaire debat over de wet. Toen bleek dat partijen als VVD en CDA zich nog niet voor het wetsvoorstel durfden uit te spreken, nu hebben ook deze partijen helaas in de commissie gestemd vóór controversieel verklaren van het voorstel. Of de plenaire behandeling in de Tweede Kamer ook echt door kan gaan wanneer een nieuw kabinet aantreedt is nog niet helemaal zeker. Transgender Netwerk zal er in elk geval met haar alliantiepartners, COC Nederland, NNID en BI+, alles aan doen om ervoor te zorgen dat het wetsvoorstel in een komende kabinetsperiode alsnog wordt aangenomen.

De behandeling van andere wetsvoorstellen en onderwerpen wordt naar verwachting niet gestaakt. Transgender Netwerk kijkt uit naar het initiatiefvoorstel voor een X van Lisa van Ginneken (D66) en het wetsvoorstel van de minister van Binnenlandse Zaken voor strafbaarstelling van groepsbelediging van transgender personen.

Wil jij je juridische geslacht wijzigen? Daarvoor hoef je (nog) niet in behandeling te zijn bij een genderteam. Bekijk hier de stappen die je ervoor kunt zetten als je een v of m wilt, en bekijk hier de stappen als je een x wilt. Twijfel je of je wilt wachten tot de nieuwe wet er is? Bespreek het met mensen die je vertrouwt of bel ons als je tips wilt. Hier vind je de actuele planning van de behandeling van de wet. 

Contactpersonen hierover

Foto van Sophie die lacht met witte achtergrond

Sophie Schers

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com