Ingang van de Tweede Kamer

16 april 2024

NSC en SGP stellen motie om transgenderwet tegen te houden uit

Een motie van NSC en SGP waarmee de partijen de transgenderwet zonder behandeling van tafel wilden vegen is voorlopig uitgesteld. “De transgenderwet verdient een zorgvuldig wetgevingsproces, net als andere wetten.”

“Onze oproep voor zorgvuldige wetgeving lijkt gehoord te zijn,” zegt Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk. “Of je nu voor of tegen vernieuwing van de transgenderwet bent: het is goed als de transgenderwet de normale procedure voor een nieuwe wet doorloopt. De transgenderwet verdient een zorgvuldig wetgevingsproces, net als andere wetten.”

Op dinsdag 16 april zou de Tweede Kamer stemmen over een motie van NSC en SGP waarmee de partijen de transgenderwet van tafel wilden vegen zonder verdere behandeling. Vlak voor de stemming lieten NSC en SGP weten dat ze de motie aanhouden. Dat betekent dat ze de motie voorlopig uitstellen. Op een later moment kunnen ze de motie alsnog in stemming laten brengen.

De afgelopen weken hebben transgender mensen en hun naasten mails gestuurd naar Kamerleden om ze te vragen de behandeling van het wetsvoorstel niet in de weg te staan. Ook mensenrechtenorganisaties en vrouwenrechtenorganisaties hebben fracties gevraagd de behandeling door te laten gaan. “Al die inspanning is succesvol gebleken,” zegt Verdegem, “de eerste stap is nu gezet. Samen hebben we een geluid laten horen waar NSC en SGP niet omheen lijken te kunnen.”

De vernieuwing van de transgenderwet verbetert het proces om je geslacht te laten wijzigen op je ID. Zo heb je geen verklaring van een arts of psycholoog meer nodig, maar kan je na een verplichte wachttijd je ID laten aanpassen. Ook jongeren onder de zestien kunnen met de nieuwe wet na toestemming van hun ouders via de rechter een wijziging aanvragen. Deze vernieuwingen maken het leven van transgender mensen veiliger, volgens belangenorganisaties en onderzoekers. Ook mensenrechtenorganisaties, vrouwenrechtenorganisaties én de kinderombudsman steunen het wetsvoorstel.

Duitsland krijgt nieuwe wet
Afgelopen week kwam in het nieuws dat Duitsland vanaf 1 november een wet heeft die trans personen zelfbeschikking geeft. Duitsland is het twaalfde Europese land waar een verklaring van een arts of psycholoog niet meer nodig is voor de wijziging van het geslacht op je ID. “Dat is een stevige aanmoediging voor Nederland om hetzelfde te doen,” zegt Verdegem.

Transgender Netwerk wil de komende tijd in gesprek met fracties over de vernieuwing van de wet. “Het is heel belangrijk dat er naar transgender mensen zelf geluisterd wordt,” zegt Verdegem. “Zij kunnen vertellen wat hun ervaringen zijn met de wet en hoe die beter kan. Ook kunnen we vertellen hoe het in andere landen gaat waar dergelijke wetgeving is, daar zijn namelijk geen problemen met de wet bekend. Het is jammer dat in de media en het politieke debat steeds spookbeelden opduiken. Er wordt steeds van alles bijgehaald, maar de wet draait echt alleen om de levens van trans mensen en verandert niets voor andere mensen.”

 


Update 16 april 2024 16 uur:
NSC zegt de motie volgende week in stemming te brengen. Een woordvoerder van NSC zegt tegen RTL Nieuws dat zij de stemming uitstellen omdat een aantal van de fractieleden bij deze hoofdelijke stemming afwezig zijn.
Het is duidelijk dat ze niet op de brede steun van de kamer kunnen rekenen waarop ze hadden gehoopt. CDA en VVD wel al aangegeven dat ze tegen de motie gaan stemmen. Daarom moeten we CU, Denk en BBB blijven oproepen om hetzelfde te doen. Help jij ook mee? Onze voorbeeldbrieven vind je hier.

Foto [cc] Roel Wijnants

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com