De Tweede Kamer debatteert over de nieuwe Transgenderwet. Als deze wet wordt aangenomen, kun je je geslachtsregistratie aanpassen zonder ‘deskundigenverklaring’. Ook is het dan voor mensen onder de 16 mogelijk om hun registratie aan te passen, maar dit moet wel via de rechter. Helaas ligt het wetsvoorstel stil en gaat er veel aandacht naar spookbeelden. Transgender Netwerk wil laten zien dat de Transgenderwet van groot belang is voor de genderdiverse community. Daarom gaan wij terug naar waar het bij deze wet om draait: vrijheid, veiligheid en steun aan de trans gemeenschap!
Bekende en minder bekende transgender mensen en bondgenoten van de trans gemeenschap hebben ons laten weten waarom zij vóór de transwet zijn, en waarom iedereen dat zou moeten zijn. De komende weken delen wij hun verhalen. Op deze pagina lees je alle quotes van de deelnemers aan de campagne. Ook beantwoorden wij veelvoorkomende vragen over de transwet.
Wat houdt de wet in?
De transgenderwet maakt een einde aan de verplichte ‘deskundigenverklaring’. Mensen die hun geslachtsregistratie op hun ID en paspoort willen aanpassen kunnen dat dan zelf doen, zonder dat ze onnodig getoetst moeten worden door een psycholoog. Trans mensen zijn zelf namelijk deskundigen in hun ervaringen! Ook de medische deskundigen geven aan dat zo’n verklaring onnodig is.
Daarnaast kunnen 16-minners hun geslachtsregistratie aanpassen. Hiervoor moeten ze wel samen met hun ouders naar de rechter. Zo hoeven jongeren die allang in sociale transitie zijn niet meer constant geout worden wanneer zij hun ID moeten laten zien. Hierdoor kunnen mensen leven met minder angst en biedt de transgenderwet meer veiligheid. Transgender Netwerk is blij met het wetsvoorstel.
Hoe staat het met de wet?
De transgenderwet is in 2021 ingediend door minister Dekker van Rechtsbescherming (VVD), en in september 2022 voor het eerst besproken in de Tweede Kamer. Nu zou de Kamer door moeten gaan met het bespreken, maar hebben zij de wet controversieel verklaard. De Tweede Kamer gaat pas verder met het wetsvoorstel wanneer er een nieuw kabinet is. Wij zijn bedroefd en boos over deze ontwikkeling.
Wel wordt er nu in de verkiezingsprogramma’s, debatten en de komende formatie nagedacht over de transgenderwet. Daarom is het belangrijk om te laten zien dat er steun is voor dit wetsvoorstel, en dat het veel betekent voor transgender mensen om deze wet aan te nemen!
Waarom is het belangrijk?
Eenvoudig wijzigen van je geslachtsvermelding is belangrijk voor trans personen. Met een verkeerde letter op je papieren krijg je dagelijks te maken met onnodige problemen en onveiligheid. In het ziekenhuis, als je een pakketje ophaalt en je ID moet tonen, op school of aan de grens: steeds is er angst voor discriminatie, vernedering en uit de kast getrokken worden. Dit kan makkelijk voorkomen worden door het eenvoudiger te maken om je registratie aan te passen. Daarnaast heeft een deskundigenverklaring geen toegevoegde waarde. Deskundigen zélf zeggen namelijk al dat de verklaring overbodig is. Tijd dus om deze wet aan te nemen en trans mensen de vrijheid te geven om zichzelf te zijn.
Hoe kan ik helpen?
Wil jij meehelpen om de transgenderwet aan te nemen? Deel dan deze campagne! Help ons om meer mensen te bereiken. Bijvoorbeeld door de berichten op Instagram te delen, zelf te vertellen wat deze wet voor jou betekent, of om anderen op de hoogte te houden over de ontwikkelingen. Het is belangrijk om de wet aan te nemen: wie je bent, zeg je zelf!
Wie je bent, zeg je zelf!
Tobi Lakmaker, schrijver
“Het ontvangen van het juiste paspoort vormde voor mij een ommekeer: reizen, boodschappen doen, uitgaan – kortom, leven – werd iets waar geen laag van angst meer overheen lag, maar simpelweg mogelijk was.”
“Ik heb nog nooit zulke deskundige types ontmoet op het vlak van gender als trans mensen zelf. Het lijkt me daarom hoog tijd dat we datgene mogen wat de rest van volwassen Nederland ook mag: over onszelf beschikken.”
Nydia en Marie Lotte, DAMN, HONEY
“Zelf mogen en kunnen beslissen over je lijf en leven is voor veel mensen een vanzelfsprekendheid. Dat dit voor trans mensen niet op gaat is fucked up en MOET veranderen.”
Nick, deelnemer Trans Pride Walk
“Bij mijzelf, maar zeker ook door mijn werk als begeleider van jongerenkampen voor trans mensen, heb ik gezien hoe jongeren kunnen worstelen met het niet overal zichzelf kunnen zijn, het niet overal ook voor de wet zichzelf kunnen zijn. Ik vind het heel belangrijk dat het zo snel mogelijk wordt aangepast, zodat iedereen overal geaccepteerd wordt zoals die is.”
Alice Olsthoorn, DJ, artiest
“Het makkelijker aan kunnen passen van je geslachtsregistratie helpt transgender personen ongemakkelijke situaties te voorkomen en zorgt voor een soepelere transitie en herintroductie van die personen in de maatschappij. Het bevestigt diens identiteit naar de maatschappij maar helpt ook het nihile percentage mensen die – waar we allemaal zo bang voor worden gemaakt – in detransitie zitten met een soepelere detransitie. Deze wetgeving zou voor iedereen het leven makkelijker moeten maken, behalve de mensen die niet willen onderkennen dat transmensen bestaan.”
Anja Meulenbelt, schrijver, activist
“Als feministe sta ik vanzelfsprekend achter het recht van trans mensen om zelf te mogen beslissen over hun registratie. Want hadden we niet afgesproken dat we voor vrijheid en zelfbeschikking zijn?”
Hugo en Boris, deelnemers Trans Pride Walk
“Deze wet zou alles gewoon zo’n stuk makkelijker maken. Dan heb je niet het gevoel dat je jezelf moet bewijzen omdat iedereen om je heen, de professionals die je zouden moeten helpen, aan je twijfelen.” – Hugo
“Je voelt je niet echt vrij, want je wil gewoon zelf beslissen over je lichaam, je paspoort en je naam. En dat kan niet.” – Boris
Thorn de Vries, acteur
“De verplichte psychologische verklaring heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de individuele situaties van veel trans personen – de drempels worden in het proces hierdoor onnodig hoger – maar de associaties die mensen hebben met zo’n deskundigenverklaring – er is ‘iets mis’, mentale onstabiliteit, ‘in de war’ zijn – werkt emancipatie tegen en zijn niet bevorderlijk voor de algehele acceptatie van trans personen.”
Clarice Gargard, journalist
“De transgenderwet geeft de mogelijkheid nog meer te laten zien en vertellen wie je bent. Welk weldenkend mens kan daar tegen zijn? Ik steun de wet, maar nog meer hoop ik met heel mijn hart op een toekomst waar zo’n wet niet meer nodig is, omdat je een ander – die niet jou is – niet langer hoeft te overtuigen jou jezelf te laten zijn.”
Simone, deelnemer Trans Pride Walk
“Het is volgens mij superbelangrijk omdat deskundigen zelf zeggen: ‘ Ons wordt gevraagd omte doen wat we helemaal niet kunnen.’ Ik heb eigenlijk geen enkel steekhoudend argument gehoord waarom je niet die wet zou aannemen. Er zijn mensen die gewoon vinden dat ik niet mag zijn wie ik ben, dat ik niet Simone mag heten voor de hele wereld. Dat doet wel veel met mij, voor iedereen heet ik Simone, maar er zijn nog officiële papieren waardoor ik dan een brief krijg met; ‘Beste meneer…” “
Lisa van Ginneken
“Ik huilde van opluchting toen ik jaren geleden mijn paspoort met een V ging ophalen. Eindelijk voelde ik me erkend en beschermd door de overheid. Eindelijk kon ik me identificeren als de vrouw die ik al lang was. Dat maakte me veiliger op straat. Maar waarom kon dat niet zonder dat iemand anders daar toestemming voor gaf?”
Milou Deelen
“Natuurlijk steun ik de nieuwe transgenderwet. Wie kan er nou het best beslissen over zaken waar trans personen tegenaanlopen? Precies: trans personen zelf.”
Ana Paula Lima
“Het is noodzakelijk om duidelijk te maken dat transgender zijn geen keuze is. Ik heb altijd geweten wie ik was. Ik ben zo geboren, het was geen keuze.
We hebben een wet nodig die ons helpt te beschermen tegen de dagelijkse discriminatie waarmee we worden geconfronteerd. Met de transgenderwet kunnen we veel discriminatie voorkomen.”
Ma’MaQueen
“De invoering van de transgenderwet in Nederland is cruciaal voor de erkenning en bescherming van transgender personen. Deze wet erkent ons recht om onze genderidentiteit juridisch te bevestigen, wat zorgt voor een dieper gevoel van zelfacceptatie en inclusie in de maatschappij. Het vereenvoudigd toegang tot medische zorg en maakt het dagelijks leven makkelijker door het verminderen van discriminatie en stigmatisering. Bovendien helpt deze wet om een bredere maatschappelijke acceptatie te bevorderen, waardoor transgender personen zich eindelijk volledig kunnen ontplooien en hun authentieke zelf kunnen zijn.”
Zahra Boufadiss
“Vroeger konden trans personen de gang van hun leven amper zelf bepalen. Sindsdien is gelukkig vooruitgang geboekt, maar we zijn er nog niet. Wanneer trans personen niet meer van artsen en deskundigenverklaringen afhankelijk zijn, krijgen zij hun autonomie terug. Daarom is deze wet van groot belang voor hun vrijheid en zelfbeschikking. Zij kunnen zelf het beste bepalen wie zij zijn. Net als jij en ik.” – Zahra Boufadiss, strafrechtadvocaat Jebbink Soeteman Advocaten. Foto: David Jelgers
Finn, deelnemer Trans Pride Walk
“Voor mij is het heel erg belangrijk dat de zeggenschap over trans mensen hun levens terugkomt bij de mensen die trans zijn, in plaats van bij de mensen die de regels maken. Die mensen zijn eigenlijk helemaal niet ingelezen over wat het betekent om trans te zijn. Als we dat meer terug kunnen brengen naar de mensen waar het daadwerkelijk om gaat, dan zal dat veel oplossen en heel veel verdriet schelen bij een hele hoop mensen.”
Tijn de Jong
“Ik weet zelf het beste wie ik ben, daar heb ik geen externe ‘deskundige’ voor nodig. Deze wet zou betekenen dat genderdiverse mensen (v.a. 16 jaar) weer zelfbeschikking krijgen over hun identiteit en lichaam. Zeggenschap over je eigen identiteit en lijf staat aan de basis van gelijkwaardigheid. De vrijheid om veilig jezelf te kunnen zijn en als volwaardig mens gezien te worden, precies dat gun ik iedereen, inclusief mijn jongere zelf. ”
Tanja Jess
“De transgenderwet gaat over zelfbeschikking. Transgender personen zijn prima in staat om zelf te bepalen wat hun genderidenteit is. Er is geen medische test die uitsluitsel geeft of iemand wel echt transgender is of niet. Psychologen gaan ook gewoon af wat een persoon zelf aangeeft. Waarom dan dat pad zo ingewikkeld en kostbaar maken terwijl de zorg al zo overbelast is?”
Anoniem
“Uit de tussenkomst van een deskundige blijkt wantrouwen. Een deskundige in wat? Is die deskundige dan deskundig in jouw gender… Is dat niet aan de persoon zelf?”
“Mensen mogen wat meer vertrouwen in ons hebben. Als wij op het punt komen dat wij een letter willen veranderen in ons paspoort, dan hebben we een hele weg afgelegd. Dat is geen impulsief besluit.”
Dinah Bons
“Ikzelf heb nooit twijfels gehad over mijn gender, het is de samenleving die alleen maar ruimte maakt voor binaire mannen en vrouwenlichamen en mannelijke en vrouwelijke gevoelens. Eenieder die hierin vloeibaar is botst direct op weerstand. Niemand mag twijfelen aan een ander zijn/haar/hen/diens gender.”
Aafke Uilhoorn
“De wet geeft erkenning aan trans mensen, en dat hebben we hard nodig. Het zorgt ervoor dat mensen weer door kunnen met hun leven, en dat je je volledige potentieel weer kan benutten. Door deze wet kunnen we volledig onszelf zijn.”
Diego González-Clark
“De transgenderwet kan bepalend zijn voor de kwaliteit van leven voor trans personen. Voor persoonlijke groei en ontwikkeling is een veilige omgeving cruciaal en als een verandering van letter in het paspoort hen daarbij kan helpen, vind ik het de taak van ons als samenleving dit te omarmen.”
Helios en Jules
“Het wordt makkelijker om er voor uit te komen als je je identiteit officieel kunt maken. Anders zit je er heel lang mee dat je het ene bent en het andere moet laten zien op je documenten. Dat kost onnodig veel moeite en energie.”
Sam Bettens
“Ik ben een transgender man, en dat besefte ik pas op mijn 46e. Mijn interne zoektocht naar mijn identiteit was moeilijk, intens en helemaal van mij. Aan het einde van de rit kan alleen ik beslissen wie ik ben, en dat moet genoeg zijn.”
Hanna van Vliet
“De juiste geslachtsvermelding op je papieren is heel belangrijk om gewoon te kunnen leven; het enige dat queer personen willen. Het lijkt me vreselijk om je keer op keer onveilig te voelen als je reist, uitgaat of zelfs een pakketje ophaalt. Luister naar de behoeften van ervaringsdeskundigen, transgenderpersonen zelf. Lang leve zelfbeschikking!”
Sherry Jae Ebere
“Trans zijn is geen keuze, dat ben je.”
Natsumi
“I think it is important for the community because since the very first beginning we already know who we are. And with this kind of pain, we build our confidence, and we are confident now to show society who we are. That’s what I think is really important and also the support of family for underaged people is really important. I live it on my own skin when my friends and family support me and that builds the kind of person that I am now.”
Ellie Lust
“Ieder mens moet over zichzelf kunnen beschikken. En trans personen zijn deskundig genoeg om hun eigen genderidentiteit te bepalen. Daar is geen andere deskundige voor nodig.”
BeyonG
“Niemand kan voor je beslissen wie je bent of hoe je je voelt. Be you and One Love.”
Samaël en Mark
Foto van Samaël en Mark met quote van Samaël: “De wet redt levens. Want het is heel belangrijk voor mensen dat ze zichzelf kunnen zijn. Daarbij hoort de juiste naam en de juiste gegevens in documenten die je heel vaak moet laten zien.”
Mark: “Ik denk dat heel veel kinderen, en ook volwassenen, zich veel comfortabeler zouden voelen als het gewoon meteen verandert kan worden.”
Rikkie Kollé
“Dat we nu de vrijheid hebben, om te kiezen voor wie we willen zijn is van levensbelang. Niemand kan dat voor je invullen. Een wijziging van de registratie in je paspoort kan nodig zijn om de cirkel rond te krijgen, voor mij voelde het als een bevrijding. Dat is een gevoel wat telt, en dat kan nu verwezenlijkt worden. Een stap naar een inclusiever en open Nederland.”
Maud Wiemeijer
“Trans personen moeten keer op keer maar weer bewijzen dat ze bestaansrecht hebben en moeten daar allerlei bedrukkende en ingewikkelde processen voor doorlopen. Dat is niet houdbaar. De transgenderwet kan voor belangrijke verlichting en validatie zorgen bij trans personen.”
Remke Verdegem
“Leven zonder voortdurend bang te moeten zijn om uit de kast getrokken te worden wanneer je je identiteitsbewijs moet laten zien. Gewoon zonder stress jezelf kunnen identificeren. En dat omdat de overheid weet dat alleen jij als trans persoon het beste weet wie je bent. Dat moet deze wet ons brengen.”
Alejandra Ortiz
“There’s so much resilience within the Trans community. A resilience to live and enjoy life beyond outdated and -all too often- rigid binary ideas about gender. The greater public could benefit from our insight when it comes to really living life as you are, as you feel from within.”
De komende weken spreken steeds meer mensen zich uit voor de Transgenderwet. Alle nieuwe bijdragen lees je op deze pagina, of vind je op onze social media.
Wil jij meehelpen om de transgenderwet aan te nemen? Deel dan deze campagne!