« terug naar overzicht

Transgender in het onderwijs

Transgender in het onderwijs

Hoe je genderdiversiteit verwelkomt op de universiteit, het hbo en het mbo

Hoewel Nederland vooroploopt met de acceptatie van transgender personen, is er nog steeds veel onwetendheid en (mede daardoor) onbegrip. De cijfers liegen niet: één op de vier personen vindt dat er iets ‘mis’ is met trans personen.

Transgender personen hebben het hierdoor niet makkelijk in het Nederlands onderwijs. Stel dat 25% van je medestudenten en docenten vindt dat er iets niet in orde is aan je; dan voel je je niet veilig in de collegebanken. Maar liefst 18% voelt zich dan ook gediscrimineerd op school of de universiteit.

Het is niet verwonderlijk dat onderwijsinstellingen zich vaak geen raad weten met genderdiversiteit. En dat terwijl er tientallen, en bij grotere instellingen wel honderden transgender studenten rondlopen, die zonder steun tussen wal en schip kunnen vallen.

Ex-student Carol vertelt: “Mensen voelen zich ongemakkelijk, raken in de war of voelen zich zelfs bedreigd doordat ik mij ergens middenin het genderspectrum begeef.”

TNN heeft in 2016 de folder Transgender in het onderwijs uitgebracht om onderwijsinstellingen te helpen hier een eind aan te maken.

Download Transgender in het onderwijs (TNN, 2016)