« terug naar overzicht

Wat doet mediazichtbaarheid van trans personen met jou?

Wanneer trans personen in de media komen heeft dat echte gevolgen. Het draagt bijvoorbeeld voor een groot deel bij aan de basiskennis die mensen over trans personen hebben. Het kan vooroordelen bestrijden of aanwakkeren. TNN wil weten wat die media-aandacht met trans personen doet.

Wij zien dat de media steeds meer berichten over trans personen en transgenderthematiek. Wij zijn dan ook benieuwd naar jullie mening over die weergaves. Welke media het beter kunnen doen en wat de gevolgen zijn van hoe trans personen in de media komen. Met die informatie hopen we media gerichter en beter te kunnen informeren en voorlichten over hoe zij hun programma’s en artikelen over trans personen en aandacht voor transgenderthematiek kunnen verbeteren.

Vragenlijst

De vragenlijst begint met een paar algemene vragen om een beter beeld te krijgen van wie de vragenlijst invult. Heb je vragen of opmerkingen over de vragenlijst? Maak dan gebruik van ons contactformulier.

Reageer

7 reacties op “Wat doet mediazichtbaarheid van trans personen met jou?”

 1. Bas schreef:

  Als ex T, heb ik niet gevraagd om alle operaties die ik heb moeten ondergaan in het lhbt groepje gepropt te worden. Ik zie mijzelf als man, en ik ben altijd een man geweest. Alleen ik hebt de pech gehad als embryo dat m’n lichaam een vrouw werd. Gelukkig kon ik dankzij het Vu geholpen worden ruim 30 jaar geleden. Ik zie mezelf ook niet als T. Ik zie mezelf niet anders als een andere hetero man in mijn doen en laten. Ik snap ook werkelijk niet waarom er toen gekozen is om T onder het label lhb te voegen. Als wij het zelf al niet begrijpen waarom daar ooit voor gekozen is, laat staan hoe het voor de buitenwereld moet zijn. Ze snappen er niets en ik snap ook wel hoe het komt dat men onwetend is en negatief gereageerd kan worden. Als ex T. heb je 2 keuzes, of je komt er meteen vooruit en bent daar open in of je leeft alsnog met een geheim rond. Aangezien de onbegrip, onwetendheid in de samenleving is heb ik voor het laatst gekozen. Want waarom zou ik ver na mijn transitie weer uit de kast moeten komen. Persoonlijk vind ik dit best erg dat er na ruim 30 jaar nog steeds een taboe is. Forums nog steeds met code en achter gesloten deuren moeten zijn vanwege sentatie zoekers. Als ex T en mss wel meerdere met mij, red je het niet alleen om een andere aanpak te creëren. Daar heb je organisaties ed. nodig. Werk met elkaar, praat met elkaar erover. Bekijk de T. eens als individueel en niet bij lhb. Het is niet met elkaar te vergelijken.

 2. Annewil schreef:

  Als 60 jarige in transitie gegaan ondertussen leef ik 2 jaar als vrouw en maak er geen expliciet geheim van. Ik werk als consultive sales en heb in die 2 jaar, geen geweld en geen discriminatie ervaren, in tegendeel enkel respect/waardering van vrienden, collega’s, vrienden en relaties. Ik voel me enkel geassocieerd met vrouwen of die nu trans of cis zijn. Ik commit me aan de (actie-)organisaties om daar waar het voor T mensen beter kan, het beter te maken. Maar heb moeite met, afgezien van de kinderen, het enkel zichtbaar maken van trans-problematiek in de media. Er zijn tal van voorbeelden waar juist het tegendeel zichtbaar gemaakt kan worden, d.w.z. het positieve zichtbaar maken van de transidentiteit. Verder commit ik me niet aan LHBT… ik voel als transgender geen gemeenschappelijkheid met LHB hetgeen haar gemeenschappelijkheid heeft in sexuele geaardheid. Als ex-transvrouw zou ik inderdaad L of B kunnen zijn, maar dat heeft niets met mijn T-zijn te maken, dus weg met die T.

 3. Shantae schreef:

  @Cathy wij zijn voor de CiS mensen ook 2de rangs burger, acceptatie is daarnaast ook ver te zoeken, eerder tolerantie in de zin van “doe je ding maar blijf uit mijn buurt freak”

  Er is geen acceptatie in Nederland van de T groep tenzij mensen het niet van je weten, je je hele leven normaal als vrouw behandelen 17 jaarl ang en vervolgens praten je ouders hun mond voorbij en wordt je als een viespeuk en manwijf gezien, dat had een goede vriendin meegemaakt, ik zelf heb het nooit beter gekend dan alle haat tegenover mij, ben een “manwijf” voor de meesten en geen vrouw.

  Doet pijn, maar dat boeit geen enkele organisatie, of het nou TNN, CoC of T-Nederland is ze denken allemaal alleen aan zichzelf in plaats van transgenders (T-Nederland is nog het alle ergst, elitisten groep is dat, TNN en COC vallen eigenzins mee)

  Ermee leven is de enige oplossing, en om een schepje bovenop te gooien anderen bepalen ook nog eens hoe je als man of vrouw gaat leven, bedankt VUMC…

 4. Cathy schreef:

  De term LHBT en de transgenderparaplu heeft alleen verwarring meegebracht. Waarom heb ik jarenlang operaties gedaan, om dan uiteindelijk in de groep van travestieten geplaats te worden. Dat accepteer ik niet. Een ander voorbeeld: Een biseksuele man blijft altijd in de kast, omdat hij vrouw en kinderen heeft. Het COC wil iedereen “vertegenwoordigen”, om meer subsidie te kunnen aanvragen. Hun doelgroep blijft toch de homo’s en lesbiennes. Nu dat de verkiezingen voorbij zijn hoor je niks meer over de plannen: transitieverlof, vergoeding van cosmetische operaties. Over 4 jaar weer ???

 5. Esther schreef:

  In reactie op het bericht van Cathy.. LHBT of LGBTQ+ heeft tegenwoordig eigenlijk gewoon de betekenis ‘niet cis-hetero-normatief’, en de volgorde van de letters is slechts die waarin de verschillende grouperingen maatschappelijk werden (h)erkend. Aangezien we allemaal, tot welke letter(s) je ook behoort, het probleem delen dat de ‘normatieve’ maatschappij moeite heeft ons als gelijkwaardig of soms zelfs als menswaardig te zien, hoop ik toch dat wij onderling meer solidariteit kunnen opbrengen dan dat!

 6. Cathy schreef:

  Ten eerste moet de term LHBT afgeschaft worden. Ik wil niet als transvrouw in de groep van homo’s en lesbiennes geplaats worden. Wanneer er homo’s op straat worden mishandeld, wordt ik, zonder dat ik het wil in hun problemen meegesleept. Ik voel me als 2de rangs vrouw bij cisgender vrouwen. Die denken dat ik toch bij de homo’s hoor. Door de term LHBT vermijd ik contact met homo’s en lesbiennes. En waarom zou ik ook accepteren dat de T helemaal op de laatste plaats komt ??? Ieder groep in hun eigen doelgroep.

 7. Petra Ybeles Smit schreef:

  Goede vragenlijst! Belangrijk thema!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.