« terug naar overzicht

Hoe veilig voel jij je? Doe mee met het onderzoek van TNN

Hoe veilig voel jij je? Doe mee met het onderzoek van TNN

De grotere zichtbaarheid van transgender personen doet misschien geloven dat hun emancipatie vooruit gaat. Dat betekent niet dat trans personen overal veilig zijn. Om daar beter zicht op te krijgen is onderzoek nodig. Transgender Netwerk Nederland lanceert daarom vandaag een vragenlijst over veiligheid onder transgender personen in Nederland.

Dit onderzoek volgt op eerder onderzoek uit 2015 waarbij de blik gericht was op veiligheid in de publieke ruimte. Dit keer wil TNN de vergelijking kunnen leggen met bestaand veiligheidsonderzoek onder de algehele bevolking. Door het overnemen van vragen uit bestaande vragenlijsten kunnen ervaringen van trans personen met geweld beter vergeleken worden met die van grote groepen Nederlanders.

In dit nieuwe onderzoek is er ook aandacht voor seksueel en huiselijk geweld. Dit zijn twee belangrijke aandachtspunten, juist omdat uitgebreid onderzoek hiernaar onder trans personen in Nederland nog zeldzaam is. “We hebben natuurlijk #metoo vers in het geheugen, dat mag de transgendergemeenschap niet stilletjes voorbij gaan,” aldus TNN-voorzitter Brand Berghouwer.

Bij de werving van deelnemers steekt TNN extra energie in bi-culturele trans personen, of ze nu asielzoeker zijn of in Nederland zijn opgegroeid. Hun ervaring is tot nu toe in onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau onderbelicht gebleven. De signalen die TNN ontvangt doen vermoeden dat zij gemiddeld meer dan witte trans personen met geweld en bedreiging te maken krijgen. Met dit onderzoek wil TNN daar duidelijke cijfers over verkrijgen.

Het onderzoek loopt tot 1 september om zo veel mogelijk trans personen de gelegenheid te geven de vragenlijst in te vullen. Deelnemen aan het onderzoek kan ongeacht of je vervelende ervaringen hebt meegemaakt. De vragenlijst kost 25 à 45 minuten om te beantwoorden afhankelijk van je antwoorden.

GA NAAR DE VRAGENLIJST

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.