« terug naar overzicht

SCP transgenderonderzoek van start

Eind augustus is het eerste grote onderzoek naar het welbevinden en leefomstandigheden van transgenders in Nederland van start gegaan. Met de resultaten van het onderzoek kan beleid worden gemaakt dat de positie van transgenders verbetert. Transgender Netwerk Nederland (TNN) fungeert als een van adviserende experts van het SCP voor het onderzoek.

Het onderzoek richt zich tot iedereen boven de zestien die zich niet (helemaal) thuis voelt of voelde in het lichaam waarin hij of zij geboren is, mensen met een ambivalente of tegengestelde genderidentiteit. Een deel van hen is van geslacht veranderd, of zal dat wellicht ooit gaan doen. Een ander deel neemt die stap niet en/of heeft daar geen behoefte aan.

Niet alle transgenders kunnen meedoen met het onderzoek. Voor dit onderzoek wordt er gebruik gemaakt van een nieuwe methode waarin je alleen kunt meedoen als je wordt uitgenodigd door iemand die zelf aan het onderzoek deelneemt. Er zijn achttien transgenders uitgenodigd als eerste groep respondenten.

TNN heeft deze groep samengesteld met de aanwezige kennis van transgenders en hun netwerken. Er is gelet op de verhouding tussen ‘als man’ en ‘als vrouw’ geboren en op diversiteit in leeftijd, zelfidentificatie, regio en het aantal jaar na de transitie. Naast transseksuelen, zijn dus crossdressers, travestieten, transgenderisten en genderqueers hierin meegenomen.

In de methode ontstaan er lange ‘ketens’ van respondenten en via het toepassen van bepaalde statistische methoden kunnen er betrouwbare uitspraken gedaan worden over transgenders in Nederland. Het rapport zal in de tweede helft van 2012 verschijnen. Het zal dan door de overheid worden gebruikt  om de situatie van transgenders in Nederland te verbeteren.

Kijk voor meer informatie op: www.transgenderonderzoek.nl

 

Reageer

8 reacties op “SCP transgenderonderzoek van start”

  1. […] of seksuele voorkeur. Eerder heeft Rutgers WPF al het voorbereidend onderzoek uitgevoerd voor het SCP transgenderonderzoek dat recent van start is gegaan. Nu is er dus een verkennend onderzoek naar de manier waarop […]

  2. Ricki schreef:

    Ik ben het er mee eens dat je nu wéér kliekjes vorming krijgt.
    Niemand gaat mij uitnodigen en ik ben eigenlijk zo’n beetje de eerste transgender die door de VU is geaccepteerd zonder dat ik heb moeten liegen over een operatie die ik niet wil. Dat is trouwens ook een grote reden dat ik me ver houdt van alles TS/TG. Kliekjes! Het barst er van! Eén blok zullen we nooit vormen op deze manier.

  3. Suzanne van Rossenberg schreef:

    Beste Joan,
    Stel je vraag anders aan de onderzoeker (zie website van het onderzoek voor contactgegevens). Ik weet niet welke andere methode beter zou zijn, want door mensen gericht te vragen krijg je ook geen representativiteit van een groep waarvan je nu de samenstelling nog niet kent.
    Groeten, Suzanne

  4. Joandelynn schreef:

    @Suzanne: Een heel lang antwoord, maar het geeft geen antwoord op mijn vraag: hoe bereik je mensen die buiten de netwerken vallen? In ieder geval niet met deze gekozen methode.

    • Toos schreef:

      Neem als simpel gegeven dat alleen transseksuelen die zich hebben gemeld bij de VUA en het UMCG een uitnodiging zouden krijgen maar zeker geen transgenders, travestieten, deze komen niet in zicht, daar hebben ze geen relatie mee. Tanja van Hengel doet meer aan algemeen gender problematiek zodat daar mogelijk meer kans is dat er ook andere dan transseksuelen uitgenodigd worden.
      Een punt is ook dat veel transseksuelen in de sleath mode gaan na het beëindigen van hun transitie. Als er dan een envelop met de uitnodiging op de deurmat valt kan een reactie zijn dat deze gelijk weggegooid wordt.
      Om nu alle transgenders, travestieten aan te schrijven, waar zijn ze geregistreerd?
      (een goede travestiet die zie je niet).

      Denk dat op deze wijze van verzamelen de meest juiste methode is om een groter bereik van de doelgroep te verkrijgen. Denk aan legende, koning schaakbord rijstkorrel.

      Ook zou het misschien nuttig kunnen zijn om gegevens te verzamelen voor een tevredenheid onderzoek van transseksuelen die hun transitie hebben afgrond via VUA, UMCG tegenover zij die de alternatieve weg zijn gegaan.

  5. Suzanne van Rossenberg schreef:

    Bij deze nog wat meer informatie over de methode. Dat sommigen buiten alle netwerken leven is waar, maar juist ook dan levert deze methode meer betrouwbare resultaten op dan een andere.

    De gebruikte methdoe heet ‘Respondent Driven Sampling’. Deze is ontwikkeld om moeilijk op te sporen groepen zo goed mogelijk te kunnen benaderen. De groep die nu wordt benaderd is selectief, maar door de totale werkwijze wordt dat over het geheel genomen rechtgetrokken. Het is daarvoor van groot belang dat er zo lang mogelijke ketens van respondenten komen. Stel dat u meedoet en volgende respondenten werft, die op hun beurt weer anderen werven en zo verder. Uit eerder onderzoek met deze methode blijkt dat ongeveer bij de 6e ‘golf’ van respondenten, er een soort evenwicht ontstaat. Deze respondenten lijken dan niet meer op de eerste. We zullen de respons tijdens de looptijd van het project monitoren, om zo te kunnen bepalen wanneer sprake is van dat evenwicht en hoe lang we het onderzoek moeten laten doorlopen. In elk geval nog langer dan na die (bijvoorbeeld) 6e golf, om te compenseren voor de selectiviteit van de aanvankelijke steekproef.
    Er is nog een andere manier waarop gecorrigeerd wordt voor die selectiviteit. Dat is door gebruik te maken van specifieke informatie die we bij de respondenten verzamelen over hun netwerk en over hun werving van de vervolgrespondenten. Door allerlei statistische bewerkingen kunnen de verzamelde gegevens dan worden gewogen.

    Heb je meer vragen? Ga naar de website van het onderzoek en/of benader de onderzoeker met je vraag.

  6. Brenda schreef:

    wat Joandelynn schrijft is waar, ik ben altijd induvidieel mijn procces door gegaan zonder hulp of geprek partners (gelijk gestemde) ik had en heb daar nu ook geen behoefte aan. en toch lijkt het me goed om mee te werken aan het onderzoek.

    groetjes Brenda

  7. Joandelynn schreef:

    Als je alleen op uitnodiging kunt deelnemen vallen transgenders die buiten alle netwerken vallen buiten de boot. Ik vrees dat vooral transseksuelen die na hun transitie het transgender wereldje achter zich laten hierdoor niet bereikt gaan worden, dit zou wel eens een vertekend beeld kunnen gaan opleveren.

    Waarom b.v. niet ook alle oud-patiënten van de VU, het UMCG en van Tanja van Hengel aanschrijven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.