« terug naar overzicht

Transvisie en Schorer werken samen

Voor transseksuelen, transgenders en hun naasten is gespecialiseerde hulp en ondersteuning noodzakelijk. In de maatschappij en binnen de hulpverlening is onvoldoende kennis en aandacht voor de specifieke problemen van deze groep mensen. Om hun gezondheid en welzijn te bevorderen gaan Schorer en Transvisie (een landelijk project van Humanitas) intensiever samenwerken. Dit voornemen is donderdag 9 september bekrachtigd met de ondertekening van een intentieverklaring door de drie organisaties.

De psychosociale zorg en ondersteuning aan transseksuelen, transgenders en hun omgeving is in Nederland slecht geregeld. Met de intentieverklaring hopen Schorer, Transvisie en Humanitas gezondheid en welzijn van transgenders en transseksuelen op positieve wijze te stimuleren.

Meer dan 25 jaar was Transvisie, voorheen Werkgroep Transseksualiteit en Genderdysforie, een onderdeel van de vereniging Humanitas. Het landelijke project was gehuisvest op het Landelijk Bureau – tegenwoordig op de Weteringschans, even verderop – dat de uitvalsbasis was voor bijna vijftig vrijwilligers en drie beroepskrachten.

Crisisgroep
Per 1 januari 2011 zal Humanitas het werk van Transvisie niet meer financieren, ingegeven door de bezuinigingen waar de vereniging voor staat. In februari van dit jaar nam het bestuur van Humanitas dit besluit, maar Transvisie hield er al wat langer rekening mee. ‘We waren al mogelijkheden aan het verkennen, omdat we wilden groeien’, vertelt Thomas Wormgoor, de coördinator van Transvisie. ‘Vanaf het moment dat we dachten dat er wel eens een einde zou kunnen komen aan de financiële ondersteuning door de vereniging, zijn we nog harder op zoek gegaan naar een oplossing. ‘We stelden een crisisgroep in en deze is zich in sneltreinvaart gaan oriënteren.’

Eigenlijk een patiëntenorganisatie
Transvisie onderzocht hoe andere organisaties als de onze hun financiering hebben geregeld. Veel werk dat ze doen, is vergelijkbaar met patiëntenorganisaties.; het inzetten voor de gezondheid en het welzijn van een zeer specifieke groep mensen. Transvisie sprak met het Fonds PGO, dat patiëntenorganisaties subsidieert. Nog deze maand horen ze of de zelfhulp, voorlichting en belangenbehartiging in aanmerking komt voor zo’n subsidie. Daarvoor moet Transvisie wel een zelfstandige rechtspersoon zijn en dat is nu Stichting Transvisie geworden. Het grootste deel van het vrijwilligerswerk komt hieronder te vallen.’

Hulpverlening naar Schorer
Maar dan is er ook nog het hulpverleningsaanbod van Transvisie. De begeleiding van genderdysfore kinderen en jongeren, de therapie en de besloten groepen die Transvisie organiseert. Thomas: ‘Dit deel van ons werk heeft een professioneel karakter en kan zich meten aan wat grotere hulpverleningsinstanties doen. Dit deel van Transvisie krijgt onderdak bij Schorer, een stichting voor gezondheids- en welzijnsbevordering van homoseksuele mannen en vrouwen en transgenders.

Website Transvisie: www.transvisie.net
Website Schorer: www.schorer.nl

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.