« terug naar overzicht

Veel zelfdoding onder hijras

Vorig jaar hebben we op Gedenkdag een interview gehad met Aarti Mundkur uit Bangalore, Zuid-India. Zij werkt voor de NGO Sangama die steun aan seksuele minderheden biedt. Via ons contact in Bangalore, Niruj Mohan, vernamen wij dat er de laatste tijd extreem veel zelfdodingen plaatsvinden onder hijra’s.

Hijra’s zijn de bekendste ‘derde’ gender verschijning in India en Pakistan. Met een eeuwenoude geschiedenis waren ze vroeger zeer gewaardeerd en vervulden religieuze en culturele functies. Sinds de kolonisatie door Groot Brittannië en daarna leven ze doorgaans van bedelen en sekswerk. Ze hebben dus te maken met veel geweld en discriminatie. Vrijwilligers van Sangama moeten regelmatig naar het politiebureau om aangehouden hijra’s te beschermen of vrij te pleiten.

De laatste anderhalf jaar echter is er een duidelijke stijging in pogingen tot zelfdodingen te zien: in achttien maanden hebben zeventien hijra’s zichzelf het leven ontnomen. In de laatste  tien dagen waren er drie zelfdodingen, en vijf pogingen daartoe. Dat is alarmerend. Het feit dat hijra’s in zulke beroerde omstandigheden leven leidt ook tot veel alcoholmisbruik. Voeg daarbij ongecontroleerd medicijngebruik (oestrogenen!) en je hebt een garantie voor depressies.

Om de golf aan zelfdodingen te keren is Sangama begonnen met een hulplijn en gesprekken. Laten we hopen dat er snel een einde komt aan deze golf zelfdodingen en het leven minder zwaar wordt voor hijra’s en andere genderminderheden.

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.