Veiligheid

Veiligheid

In de week van 20 november staan staan we stil bij het geweld dat er wereldwijd plaatsvindt tegen transgender personen. We herdenken de honderden transgender en genderdiverse mensen die dat jaar door geweld om het leven zijn gekomen én we vragen we aandacht voor de veiligheid van trans mensen. Want ook in Nederland is er geweld.

De Transgender Gedenkdag (20 november) is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, maar wordt nu wereldwijd door talloze initiatieven georganiseerd. Tijdens de herdenking wordt een lijst met de namen van alle slachtoffers uit de afgelopen twaalf maanden voorgelezen.

Het is belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders iets meekrijgen over deze dag. Want ook in Nederland ben je niet altijd veilig als transgender persoon. Dagelijks hebben mensen die afwijken van de gendernorm te maken met uitsluiting en discriminatie. Zo worden trans personen in Nederland 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd.

Download en verspreid de poster  om te laten zien dat jij opkomt voor de veiligheid en gelijkheid van transgender mensen. Samen sterk tegen Transfobie!  #tdor2021 #stoptransfobie #translivesmatter.

Wil je meer doen en de herdenkingen volgen? Die informatie vind je hier.

Fotografie poster: Jasper Groen Ontwerp poster: Stefano Stefani

 

Meer weten?

In 2018 heeft TNN de ervaringen van geweld tegen transgender personen laten onderzoeken. In dit onderzoek is er niet alleen gekeken naar geweld in de openbare ruimte, maar ook online en thuis. Lees hier het volledige onderzoek Overal op je hoede’ (TNN, 2018).

In 2015 heeft TNN onderzocht in hoeverre transgender personen met onveiligheid te maken hebben in de openbare ruimte. Hoe veilig je dan bent als transgender persoon bleek uit dat onderzoek af te hangen van de houding van de mensen om je heen. Uit dat onderzoek is de rapportage ‘Veilig zolang men het niet merkt’ gekomen.

Steun ons, klik hier!