« terug naar overzicht

Onderzoek veiligheid, overal op je hoede

Onderzoek veiligheid, overal op je hoede

Transgender personen in Nederland krijgen veel te maken met geweld. Ze voelen zich twee keer zo vaak onveilig als gemiddeld, worden zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd, en zijn tien keer zo vaak slachtoffer van cyberpesten.

Dat blijkt uit ‘Overal op je hoede’, een nieuw onderzoek van Transgender Netwerk Nederland (TNN) naar de veiligheid van transgender personen. In dit onderzoek is er niet alleen gekeken naar geweld in de openbare ruimte, maar ook online en thuis. Het volledige onderzoek kun je hier lezen.

In 2015 heeft TNN onderzocht in hoeverre transgender personen met onveiligheid te maken hebben in de openbare ruimte. Hoe veilig je dan bent als transgender persoon bleek uit dat onderzoek af te hangen van de houding van de mensen om je heen. Uit dat onderzoek is de rapportage ‘Veilig zolang men het niet merkt’ gekomen. Dankzij het onderzoek kon TNN in 2015 voor het eerst in de landelijke media aandacht vragen voor veiligheid van transgender personen in de openbare ruimte.

In november 2019 vragen wij met een postercampagne rondom het Homomonument in Amsterdam aandacht voor de veiligheid van transgender mensen. Wil je deze poster ook bestellen voor jouw organisatie of instelling? Mail dan naar info@transgendernetwerk.nl.

Transgender Gedenkdag 2019

Jaarlijks herdenken we in de week van 20 november de honderden transgender personen die door geweld om het leven zijn gekomen. Met deze Transgender Gedenkdag tonen we ons solidair met de slachtoffers en hun nabestaanden.

De landelijke gedenkdag vindt dit jaar plaats in Amsterdam, op woensdagavond 20 november, maar op verschillende plekken in het land worden evenementen georganiseerd.

Het is belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders iets meekrijgen over deze dag. Want ook in Nederland ben je niet altijd veilig als transgender persoon. Dagelijks hebben mensen die afwijken van de gendernorm te maken met uitsluiting en discriminatie. Zo worden trans personen in Nederland 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd. 

Hoe kan je zelf, of hoe kan jouw organisatie iets bijdragen aan de zichtbaarheid van de Transgender Gedenkdag? En hoe kun je je uitspreken tegen transfobie?

  • Hang de transgendervlag halfstok. Mocht je een transvlag aan willen schaffen dan kan dat bijvoorbeeld via deze link. Eventueel kun je ook een regenboogvlag halfstok hangen.

  • Kom naar een van de herdenkingen op woensdagavond 20 november 2019 is er om 19.00 uur een landelijke herdenking in de Singelkerk in Amsterdam. Ook kun je zelf iets organiseren om deze dag onder de aandacht te brengen. Lees er hier meer over

  • Laat TNN weten wat je gaat doen, en of je behoefte hebt aan ander materiaal, zoals flyers om uit te delen. Stuur een e-mail naar: info@transgendernetwerk.nl.

 

Steun ons, klik hier!