Veiligheid
Genderdiverse personen hebben meer dan gemiddeld met discriminatie en geweld te maken. 43% van de transpersonen maakt jaarlijks (discriminatoir) geweld mee. En veel trans personen worden regelmatig uitgescholden, nageroepen of belachelijk gemaakt in de openbare ruimte.
Hoe veilig je bent als ‘zichtbaar’ transgender persoon hangt af van de houding van de mensen om je heen. Uit de laatste LHBT monitor blijkt dat de sociale acceptatie van trans personen in Nederland licht stijgt. Toch vindt eenvierde van de Nederlanders dat er iets mis is met personen die zij niet in het hokje man en vrouw kunnen plaatsen.
Het indelen van de wereld in mannen en vrouwen en het hebben van verschillende voorzieningen voor mannen en vrouwen in openbare gelegenheden lijkt heel normaal. Alleen leidt dit voor genderdiverse personen vaak tot bedreigende, zelfs gewelddadige situaties. Vooral in openbare toiletgebouwen voelen trans personen zich onveilig: Één derde geeft aan zich er zelfs bijna nooit veilig te voelen.
De meldingsbereidheid van incidenten is erg laag onder transgender personen. Maar 15% doet melding of aangifte. Soms omdat ze het incident niet belangrijk genoeg achtten en omdat er geen vertrouwen is in het vervolg. Maar ook omdat er geen vertrouwen is in de politie of omdat het incident (nog) niet strafbaar is.
Standpunt
- TNN pleit voor het monitoren van de veiligheid van transgender personen met de Veiligheidsmonitor en een goede registratie van de grond genderidentiteit en – expressie in de politiecijfers.
- TNN pleit voor drempelverlagende maatregelen om aangifte te doen, bijvoorbeeld door het bevorderen van de sensitiviteit bij politieagenten en een verplichte leerlijn in de politieacademie.
- TNN vindt dat het wetboek van strafrecht aangepast moet worden om de gronden genderidentiteit en -expressie op te nemen en waar geslacht wel staat, het te expliciteren. Transpersonen worden nu onvoldoende beschermd door discriminatie-artikelen in het strafrecht. . Trans personen die aangifte willen doen van groepsbelediging kunnen rechtsomkeer maken.
- TNN pleit voor meer recherchecapaciteit en gespecialiseerde discriminatierechercheurs om zaken beter op te volgen.
Wat wij doen
TNN bepleit bovenstaande punten in gesprek met Kamer, minister en politie.
TNN helpt trans personen graag verder die geconfronteerd worden met discriminatie en/of fysiek of verbaal geweld: meld het, lees hier verder en neem contact met ons op. Melden helpt TNN ook verder in haar werk.
Voor transgender vluchtelingen is er een apart meldpunt in het leven geroepen, dat ook open staat voor klachten over bijvoorbeeld zorg.
Laatste recente berichten:
- Minister Grapperhaus voert indrukwekkende gesprekken met slachtoffers geweld
- Verbied transgender- en intersekse discriminatie in strafrecht
- Wéér geen extra politiemaatregelen voor veiligheid lhbti mensen
Publicaties
Onderzoek veiligheid; Overal op je hoede
Reageer