« terug naar overzicht

Veiligheid

Veiligheid

Genderdiverse personen hebben meer dan gemiddeld met discriminatie en geweld te maken. 43% van de transpersonen maakt jaarlijks (discriminatoir) geweld mee. En veel trans personen worden regelmatig uitgescholden, nageroepen of belachelijk gemaakt in de openbare ruimte. 

Hoe veilig je bent als ‘zichtbaar’ transgender persoon hangt af van de houding van de mensen om je heen. Uit de laatste LHBT monitor (SCP, 2016) blijkt dat de sociale acceptatie van trans personen in Nederland licht stijgt. Toch vindt eenvierde van de Nederlanders dat er iets mis is met personen die zij niet in het hokje man en vrouw kunnen plaatsen.

Het indelen van de wereld in mannen en vrouwen en het hebben van verschillende voorzieningen voor mannen en vrouwen in openbare gelegenheden lijkt heel normaal. Alleen leidt dit voor genderdiverse personen vaak tot bedreigende, zelfs gewelddadige situaties. Vooral in openbare toiletgebouwen voelen trans personen zich onveilig: Één derde geeft aan zich er zelfs bijna nooit veilig te voelen.

De meldingsbereidheid van incidenten is erg laag onder transgender personen. Maar 15% doet melding of aangifte. Soms omdat ze het incident niet belangrijk genoeg achtten en omdat er geen vertrouwen is in het vervolg. Maar ook omdat er geen vertrouwen is in de politie of omdat het incident (nog) niet strafbaar is.

Standpunt

  • TNN pleit voor meer onderzoek naar de veiligheid van genderdiverse personen en voor concrete maatregelen, zoals voortzetting van de afspraken die staan vermeld in de Veiligheidsagenda 2015 – 2018.
  • TNN pleit voor drempelverlagende maatregelen om aangifte te doen, bijvoorbeeld door het bevorderen van de sensitiviteit bij politieagenten en aandacht hieraan te besteden in opleidingen.
  • TNN vindt dat het wetboek van strafrecht aangepast moet worden om de gronden genderidentiteit en -expressie op te nemen. Transpersonen worden nu onvoldoende beschermd door discriminatie-artikelen in het strafrecht. Zo kan er bij de aangifte van een geweldsdelict geen beroep gedaan worden op discriminatoir motief, waardoor geen strafverzwaring geldt. Trans personen die aangifte willen doen van groepsbelediging kunnen rechtsomkeer maken.

Wat wij doen

TNN  heeft op dit moment zelf opdracht gegeven voor een vervolgonderzoek naar veiligheid van trans personen. We onderhouden nauw contact met de nationale politie, politieacademie en het OM om uiteindelijk de veiligheid van trans personen in Nederland te verbeteren.  Tegelijkertijd onderneemt TNN een nationale lobby om de strafwetgeving te optimaliseren, zodat wettelijk gezien trans personen beter beschermd worden tegen discriminatie.

TNN helpt trans personen graag verder die geconfronteerd worden met discriminatie en/of fysiek of verbaal geweld: meld het, lees hier verder en neem contact met ons op. Melden helpt TNN ook verder in haar werk.

Voor transgender vluchtelingen is er een apart meldpunt in het leven geroepen, dat ook open staat voor klachten over bijvoorbeeld zorg.

Publicaties

Veilig zolang men het niet merkt (TNN, 2015).

 LHBT monitor (SCP, 2016)

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.