« terug naar overzicht

Werk

Werk

De positie op de arbeidsmarkt van transgender en non-binaire mensen is zorgelijk. Bijna driekwart van de transgender en non-binaire mensen heeft op de werkvloer het gevoel dat ze hun identiteit moeten verhullen en bijna de helft maakt verbaal geweld mee.

Ook qua inkomen hebben trans personen het gemiddeld veel minder breed. Volgens het SCP valt meer dan de helft van de trans personen in de laagste inkomenscategorie, bijna twee keer meer dan onder cisgender personen.

Transgender Netwerk verstevigt de positie van trans en non-binaire mensen op verschillende manieren. Zo doen we onderzoek, ontwikkelen we toolkits, geven we werkgevers en HR-managers persoonlijk advies, en helpen we werknemers en zelfstandigen die te maken krijgen met discriminatie op het werk.

Wil je direct contact om jouw vragen over werk met ons te bespreken? Mail dan naar info@transgendernetwerk.nl dan beantwoorden we je vraag of maken we een belafspraak.

Liever eerst meer informatie bekijken? Bekijk hier een aantal van onze publicaties:

Inclusion4All-onderzoek

In 2021 hebben wij onderzoek gedaan naar de ervaringen van transgender, intersekse en non-binaire mensen met discriminatie op de werkvloer. In datzelfde jaar onderzochten wij de ervaringen van HR-professionals met het ondersteunen van deze werknemers. De resultaten zijn te lezen in Trans, intersekse en non-binaire mensen aan het werk in Nederland: Een nationaal rapport.

‘Inclusion4All — Trans, intersekse en non-binaire mensen op werk’ is een tweejarig project dat van 2020 tot 2022 liep. Wij werkten hierin samen met vier internationale partnerorganisaties; lhbti-organisatie Háttér Társaság uit Hongarije, de Universiteit van Brescia uit Italië, vrouwenemancipatie-organisatie Surt uit Spanje, en Zagreb Pride uit Kroatië.

Op 12 oktober 2022 organiseerden we samen met FNV een congres waarin we de onderzoeksrapporten presenteerden met verschillende workshops en panelgesprekken. Transketeers maakten een video van het congres, met cijfers, tips en handvatten:

Toolkit voor HR-medewerkers

Met behulp van de inzichten uit de onderzoeken uit het Inclusion4All-project hebben wij trainingen ontwikkeld. In de eerste training leren managers, leidinggevenden en HR-professionals om beter voorbereid te zijn op trans, intersekse en non-binaire werknemers. De training is in het Engels en Nederland gratis hier te downloaden.

Toolkit voor werknemers, zzp’ers, werkenden en mensen die werk zoeken

In deze training leren trans, intersekse en non-binaire mensen zélf welke rechten zij hebben op de arbeidsmarkt, en hoe zij om kunnen gaan met discriminatie. De training is in het Nederlands en Engels gratis hier te downloaden.

Gids voor werkgevers

In deze gids uit 2018 geven we tips en richtlijnen die handig zijn voor werkgevers, diversiteitsadviseurs en HR-managers. Een handig alternatief voor de toolkit als je liever Nederlands leest!

Verklaring van Dordrecht

In 2012 hebben we een verklaring opgesteld met tien punten die bijdragen aan goed werkgeverschap voor transgender werknemers. Help als werkgever mee aan een transgendervriendelijke arbeidsmarkt en teken de Verklaring van Dordrecht.

Transzoen

De Transzoen is een prijs voor goed werkgeverschap. Werknemers kunnen hun werkgever voor deze prijs nomineren.


Waar lobbyen wij voor?

Sinds 1 november 2019 zijn transgender personen en intersekse personen expliciet beschermd tegen discriminatie van werkgevers door het opnemen van genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken in de Algemene wet gelijke behandeling. Dit is het resultaat van een jarenlange lobby van Transgender Netwerk en onze alliantiepartners COC Nederland en NNID.

Maar de overheid kan meer doen om arbeidsmarktdiscriminatie tegen te gaan. We pleiten al jaren voor de invoering van een door de overheid betaald transitieverlof, waarmee de gezondheid van werknemer die in transitie gaat beschermd wordt en de werkgever financiële tegemoetkoming ontvangt voor een werknemer die in transitie is. Net zoals individuele werkgevers gecompenseerd worden als personeel door zwangerschap tijdelijk uitvalt. Deze maatregel kan veel impact hebben op het verminderen van arbeidsmarktdiscriminatie.


Foto bovenaan de pagina © Prins de Vos.
De foto is genomen tijdens het congres Inclusion4All dat op 12 oktober 2022 in Utrecht plaatsvond.